Linkovi

Grafitima protiv političke frustracije


U Libanu u Bejrutu postoji duga tradicija oslikavanja zidova političkim komentarima.

Tokom petnaestogodišnjeg građanskog rata u Libanu markiranje teritorije bila je uobičajna pojava. Linije sektaških podela obeležavane su simbolima, zastavama i portretima političkih lidera. Danas je zbog porasta sektaških napetosti u Libanu, podstaknutim ratom u susednoj Siriji, porastao i broj političkih i socijalnih grafita.

U Bejrutu nema zida koji nije oslikan. Kultura ispisivanja i crtanja grafita, posebno u Bejrutu, odavno se pretvorila u urbani “mejnstrim”. Od murala, preko političkih poruka i reklama, bejrutski zidovi su mesta za javne dijaloge i političke debate.

Bilo da se radi o negodovanju zbog turskog pripajanja zapadne Jermenije, osudi silovanja ili rata u Siriji, ovih dana, čini se da svako ima po nešto da kaže.

"Ne produženju" je poruka, koja se odnosi na nedavnu odluku libanskog parlamenta da svoj mandati produži za još 17 meseci. Ispod toga nadovezuje se “Ne čak ni jedan dan”.

Kroz grafite možete da iskažete svoje frustracije, kaže 20-godišnji umetnik grafita Jazen Halvani. On prvi put izlaže svoj samostalni rad koji je nazvao Džumhurijat el Mouz ili Banana republika.

"Banana republikom upravlja samo nekolicina korumpiranih ljudi što u potpunosti predstavlja Liban", kaže Halvani.

Umetnici grafita i amateri i profesionalci, pisali su o ratu u susednoj Siriji. Međutim mnoge poruke, i one za I one protiv, izbrisane su li precrtane. To još više, kaže Halvani, inspiriše umetničku kreativnost.

"Najvažnije je da politička gledišta ne budu bezobzirna, da ne budu detinjasta, a pogotovu ne agresivna", ističe Halvani.

Grafiti nisu uvek bili tako raznoliki. Javna mesta bila su zatrpana parolama i natpisima vezanim za rat i sektašku politiku kaže Tanja Hilou koja je proučavala grafite rađene u područjima zahvaćenim građanskim ratom.

"To je bio način geografskog obeležavanja teritorije za svaku stranku, svaki blok svaku vojnu frakciju", priča Hilou.

Siromašni hrišćanski kvart Bejruta, Ain el Ramane prekriven je simbolima političke partije “Libanske snage”.

Starosedeoci poput Džozefa Elias Harba kaže da im to uliva osećaj sigurnosti - "Ljubav prema vođama je uvek u našim srcima, ali kada stanete pored nacrtanog grafita lidera osećaj je puno ugodniji. "

Tanja Hilou kaže da u većini slučajeva, današnje poruke ispisane grafitima nisu više religijske, vojne ili ideološke već su sve više socijalne i ekološke prirode.

Umetnički ili militantni, dok sektaške podele postaju sve dublje urezane u psihu Libanaca, razgovori koji se ne mogu voditi na ulicama u sve većem broju oslikani su na gradskim zidovima.
XS
SM
MD
LG