Linkovi

"Srušeni republikanski mitovi o ekonomiji"


Predsednik Barak Obama govori u Elkhartu u Indijani
Predsednik Barak Obama govori u Elkhartu u Indijani

Američki predsednik Barak Obama posetio je juče Elkhart u državi Indijani, sa ciljem da, kako je rekao, sruši republikanske mitove da je njegova politika loša za ekonomiju. Elkhart je bio prvi grad koji je Obama posetio u svojstvu predsednika 2009, kada je stopa nezaposlesnosti u tom mestu na srednjem zapadu iznosila blizu 20 odsto.

Stopa nezaposlenosti u Elkhartu danas je opala na 4 odsto, a Obama je rekao da za to treba zahvaliti mudrim odlukama njegove administracije i Kongresa o otvaranju novih radnih mesta širom zemlje. Američki predsednik je upozorio okupljene da se čuvaju političara koji koriste njihove strahove o ekonomskoj budućnosti zemlje kako bi osvojili glasove.

“Umesto da vam kažu za šta se zalažu, oni su definisali svoju ekonomsku politiku na onome čemu se protive, a to sam uglavnom ja. Njihova osnovna poruka je anti-vlada, anti-imigracija, anti-trgovina i, realno, anti-promena”.

Kasnije sinoć, na skupu u Elkhartu, koji je prenošen preko televizije PBS, predsednik je rekao da je teško shvatiti kako će drugi republikanski predlozi, poput smanjenja regulativa za Vol strit i smanjenja poreza bogatih, biti od koristi srednjoj klasi.

Takođe u programu na PBS-u, Obama nije želeo da podrži ni Hilari Klinton ni Bernija Sandersa za demokratskog predsedničkog kandidata, istakavši da oni u suštini podržavaju iste ciljeve kao i on.

Predsednik Sjedinjenih Država je rekao da će stranka “verovatno imati veoma dobru predstavu” o tome ko će biti njen kandidat posle primarnih izbora idućeg utorka u Nju Džerziju i Kaliforniji.

XS
SM
MD
LG