Linkovi

Ban: Izraelska naselja ilegalna


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je da su izraelska naselja na okupiranim teritorijama nezakonita i da svi planovi za njihovo širenje moraju da se obustave.

Prvi čovek Svetske organizacije izjavio je to pošto je iz prve ruke mogao da vidi naselje u blizini Ramale na Zapadnoj Obali. Ban i palestinski premijer Salam Fajad su naime stajali na vrhu jednog brda izvan Ramale, odakle se pruža pogled na jevrejsko nasilje ograđeno zaštitnom ogradom. Pored toga, videli su i naselja u Istočnom Jerusalimu, koji Palestinci smatraju prestonicom svoje buduće države.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija rekao je novinarima da se nada da će mirovni dogovor između Izraela i Palestinaca biti postignut u roku od 24 meseca, kao što je juče zatražio međunarodni Bliskoistočni kvartet. Ban, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Izraelu i okupiranim palestinskim terotorijama, rekao je da bi sporazum trebalo da oknča okupaciju i omogući da Jerusalim bude prestonica i Izraela i palestinske države.

XS
SM
MD
LG