Linkovi

Program dečje umetnosti zbližava zajednice


Deca svake nedelje istražuju novu vrstu umetnosti na tremu ili trotoaru ispred kuće Bet Barbuš u Baltimoru.
Deca svake nedelje istražuju novu vrstu umetnosti na tremu ili trotoaru ispred kuće Bet Barbuš u Baltimoru.

Pre četiri godine, Bet Barbuš, umetnica i aktivistkinja u svojoj zajednici u Baltimoru, u saveznoj državi Merilend, počela je da okuplja decu iz komšiluka na svom tremu, kako bi se bavila umetnošću i narodnom radinošću. Povremeni sastanci tog tipa prerasli su u nedeljne skupove nazvane „Umetnost na tremu“. Danas je to jedan od najobimnijih umetničkih programa i jedna od najdužih tradicija u Remingtonu - istorijskoj četvrti Baltimora, u kojoj je kriminal veliki problem.

Umetnost na tremu počela je leta 2007. sa neznatnim količinama umetničkih materijala iz podruma Bet Barbuš… nekoliko dece kojima je bilo dosadno tokom raspusta… i puno entuzijazma.

Počela sam tako što sam to radila jedno veče nedeljno, sat i po nedeljno. Družila sam se sa decom i to mi je koristilo, pošto sam upoznala ljude iz komšiluka, dok je deci koristilo, jer su imala šta da rade”, priča Bet Barbuš.

Sastanci su se ubrzo preselili sa njenog trema na trotoar u blizini njene kuće u Baltimoru – gde se deca svake nedelje upoznaju sa novom formom umetnosti. Današnji projekat je kaligrafija (krasnopis) – ali su se bavili i slikarstvom, vajanjem i crtanjem. Svi koji se ne osećaju umetnički nastrojenim mogu da crtaju kredom na trotoaru ili da se se igraju sa hula-hopom. Učenik Toha Mohamed kaže.

Svake nedelje radimo nešto ‘kul’ i interesantno, što ja i želim. Bavimo se umetnošću i narodnom radinošću, sklapamo stvari, lepimo i zato volim da dolazim ovde”.

Časove umetnosti drže brojni gosti, umetnici i lokalni dobrovoljci. Među njima su i brojni roditelji koji su se priključili ubrzo posle svoje dece. Ketrin Ber je majka jednog deteta koje učestvuje u programu. Ona kaže da je cilj programa - izgradnja zajednice i međusobnog poverenja.

Moje dete radi nešto jednom nedeljno, što inače ne radi drugim danima, provodi vreme sa drugom decom i bavi se umetnošću”.

Današnji sastanak takođe označava početak muzičke turneje. Lokalni muzičari prijavljuju se da dodbrovoljno sviraju, dok deca prave svoje umetničke radove. Džejson Rid kaže da ovaj program doprinosi napretku u četvrti.

To što su kuće jedna do druge ne čini zajednicu, ali svari poput ovog - čine. Neću da kažem da ovo smanjuje kriminal i spasava živote, ali ovi ljudi ne bi nikada ukrali jedni od drugih, niko od njih ne bi povredio jedan drugog, što znači da vlada osećaj brige i odgovornosti, a to ne treba potcenjivati”.

Program se vodi bez ikakve spoljne finansijske podrške. Većina umetničkih zaliha su donacije lokalnihi volontera.

Svi mogu ovo da urade. Bez ozbira na veštinu koju posedujete. Možete se baviti muzikom, kuvanjem, pozorištem, umetnošću ili baštovanstvom. Mislim da je ovo primer drugima da svako može da počne program poput ovog”.

Bet Barbuš kaže da je “Umetnost na tremu” potpuno promenila njen život u Baltimoru. Ovo je prvi put da sve svoje susede zna po imenu i po prvi put se oseća kao deo zajednice.

XS
SM
MD
LG