Linkovi

EK predložila ukidanje viza BiH i Albaniji


Danas je Evropska komisija objavila: Bosna i Hercegovina i Albanija mogu stupiti u bezvizni režim sa zeljama Šenegena što bi, uz ispunjenje preostalih nedovršenih poslova u dvije zemlje, te potom zeleno svjetlo Evropskog parlamenta i Vijeća ministara, trebalo stupiti na snagu ove jeseni. Uz ovo, naglašava se da ni Kosovo nije zaboravljeno.

"Sretna sam što imam priliku da objavim kako je danas Evropska komisija usvojila prijedlog za bezviznim režimom za gradjane Bosna i Hercegovina i Albanije, što će omogućiti stanovnicima ovih država da sa biometrijskim pasošima putuju bez viza prostorom Šengena. Sada je na Evropskom parlamentu i Vijeću ministara da donesu odluku o ovom prijedlogu, ali se nadam da će stanovnici BiH i Albanije u skoro vrijeme uživati u prednostima bezviznog režima”, kazala je komesarka za unutrašnje poslove Evropske komisije Sesilija Malstrom.

Tako se danas obratila javnosti prva osoba Unije zadužena za unutrašnje poslove resor koji, na ministarskom nivou, treba konačno da odluči da li su dvije zapadnobalkanske države u stanju da odgovore evropskim standardima sigurnosti gradjana i borbe protiv kriminala. Za sada, ocjene su pozitivne uz nekoliko "ALI"

“Za BiH je ostalo još par stvari da ispuni, nekoliko preostalih zakona kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te da osigura da su krivični zakoni isti na različitim nivoima. Komisija će biti tamo da nadgleda i pomogne vlastima da ispune preostalo, a nakon ljeta ćemo izvještaj o tome poslati članicama Unije i Evropskog parlamenta kako bi, nadamo se, još ove jeseni bila donijeta pozitivna odluka”, naglasila je Malstrom.

Današnja odluka je važna ne samo za BiH i Albaniju, naglašava komesarka:

“Ovo je dio integracijskog procesa kakav imamo sa Zapadnim Balkanom, a Komisija je ovim danas pokazala da ako učinite šta od vas tražimo, tada i mi ispunjavamo naša obećanja, a progres je bio značajan i želim da se zahvalim stanovnicima BiH za učinjeni napor."

Kada je o Kosovu riječ ni ono neće biti zaboravljeno, najavljeno je iz Komisije, uz upozorenje da sama činjenica da je Kosovo sada ostalo bez skore perspektive ukidanja viza, nije dovoljna da se one i ukinu.

"Danas smo predstavili prijedlog za dvije države, prije godinu dana su to bile tri druge države, mislim da Komisija radi što brže može. Medjutim, da bi smo zadržali kredibilitet evropskog viznog sistema, moramo da se držati uslova i kriterija. Radimo veoma blisko sa kosovskim vlastima, tražeći načina da im pomognemo u ovom procesu. U svakom slučaju, plan nam je da i za Kosovo sačinimo mapu puta. Još uvijek nismo došli do te tačke, ali u svakom slučaju konačan cilj nam je da cijeli kontinet uživa povlastice bezviznog režima", zaključila je Malstrom.

XS
SM
MD
LG