Linkovi

Zapadni Balkan privržen priključenju Evropskoj uniji


Slovenački premijer Borut Pahor (desno) i predsednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor sa Komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom na brdu kod Kranja
Slovenački premijer Borut Pahor (desno) i predsednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor sa Komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom na brdu kod Kranja

Usvajanjem zajedničke deklaracije, na Brdu kod Kranja je završena konferencija lidera zemalja zapadnog Balkana posvećena evropskoj budućnosti.

Učesnici skupa su potpisali deklaraciju u kojoj potvrđuju privrženost uključivanju u EU i pozvaju Uniju da njeno širenje bude jedan od prioritetnih zadataka, a takodje se obavezuju na podsticanje dobrosusedskih odnosa. Pored organizatora, premijera Slovenije i Hrvatske Boruta Pahora i Jadranke Kosor, konferenciji su prisustvovali predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić, makedonski premijer Nikola Gruevski, premijer Crne Gore Milo Đukanović i premijer Kosova Hašim Tači.

Iako je skup zamišljen kao prvi veliki sastanak lidera regiona posle 18 godina, predsednik Srbije Boris Tadić nije prisustvovao konferenciji, budući da je Srbija zahtevala da učešće Kosova bude u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Na skupu nisu učestvovali ni predsednik Saveta EU Herman van Rompuj, i šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos, a jedini prisutni predstavnik EU bio je evropski komesar Štefan File, koji je ocenio da je konferencija “korak u pravom smeru smeru”.

XS
SM
MD
LG