Linkovi

Ministri policije za jačanje saradnje


Sastanak ministara unutrašnjih poslova Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine u Podgorici (gov.me)
Sastanak ministara unutrašnjih poslova Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine u Podgorici (gov.me)

Ministri unutrašnjih poslova CG, Srbije i BiH, nakon sastanka u Podgorici potencirali su potrebu saradnje u cilju ispunjavanja zahtjeva građana, ali i evropskih partnera.

Ministri unutrašnjih poslova Crne Gore, Srbije i BiH saglasili su se na sastanku u Podgorici da samo zajedničkim radom mogu odgovoriti zahtjevima građana, ali i očekivanjima evropskih partnera koji traže regionalnu stabilnost

Ministri unutrašnjih poslova tri države, nakon sastanka, potencirali su potrebu saradnje u cilju ispunjavanja zahtjeva građana, ali i evropskih partnera.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mekić rekao je da među pripadnicima vehabinskog pokreta u BiH ima članova iz Crne Gore i Srbije. On je demantovao pisanje nekih medija da postoji oko četiri hiljade pripadnika ISIL-a iz BiH.

"To nije tačno", poručio je Mekić, navodeći da od oko 300 državljana BiH na ratištu u Siriji i Iraku, njih 50 se vratilo, a 30 ih je poginulo.

Činjenica je, kako je naveo, da ima pripadnika vehabijskih radikalnih pokreta koji praktikuju radikalan oblik religije.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević je, na pitanje kada će biti potpisan ugovor o razgraničenju sa Kosovom, kazao da razgovori o tome napreduju dobrom dinamikom i da je potrebno vrijeme kao i u slučaju BiH. Inače, potpisivanje Ugovora o granici između Crne Gore i BiH izvjesno je do kraja avgusta.

Upitan kada će početi pregovori o ugovoru o razgraničenju sa Srbijom, on je kazao da se sa kolegom iz Srbije, Nebojšom Stefanovićem saglasio da će se, u zavisnosti od dinamike rada Ministarstava, ti razgovori nastaviti.

"Siguran sam da ćemo naći dogovor vezano za sporazum o pograničnom prometu, jer je on izuzetno važan za građane i Srbije i Crne Gore koji žive u pograničnom području", pojasnio je Konjević.

Stefanović je kazao da su odnosi dvije države toliko dobri da sve rješavaju dogovorom.

"Ne vjerujem da će biti nekih ozbiljnih problema", poručio je on.

Upitan kako napreduje istraga o napadu na premijera Srbije, Aleksandra Vučića, on je kazao su bezbjednosne agencije te države identifikovale oko 20 osoba za koje, kako je naveo Mekić, postoje čvrsti materijalni dokazi da su učestvovali u tom napadu.

"Pri kraju smo kompletne istrage tog događaja, dostavili smo cjelokupnu dokumentaciju Tužilaštvu BiH i očekujem da će ono brzo reagovati", kazao je Mekić, dodajući da se za određeni broj osoba pretpostavlja da su sa prostora Srbije.

Susret ministara policija bio je prilika i za potpisivanje Sporazuma o evropskim integracijama u ovoj oblasti između Crne Gore i Srbije.

XS
SM
MD
LG