Linkovi

Lideri Balkana i EU o izbegličkoj krizi


Izbeglice blizu granice Srbije i Hrvatske
Izbeglice blizu granice Srbije i Hrvatske

U Briselu je u toku skup lidera "Balkanske rute" sa ciljem da se što prije nadje rješenje koje će staviti pod kontrolu evropske granice, ali i učiniti da zemlje u regionu Zapadnog Balkana ne budu prepuštene same sebi u bavljenju hiljadama izbjeglih.

Izostanak evropskog rješenja izbjegličke krize, upozorava se, značiće to početak kraja Unije.

Situacija gotovo ravna haosu, balkanski izbjeglički koridor zagušen, svaka od država na tom putu radi samo po vlastitim nahodjenju, najčešće prebacujući problem drugome.

"Ukoliko ne bude konkretno hitnog plana i ukoliko ne bude njegove realizacije, tada se bojim da će države morati, svaka za sebe, da traže rješenje. Ukoliko ne bude zajedničke, evropske akcije biće to početak kraja EU", poručio je premijer Slovenije Miro Cerar.

Navodno je na stolu šesnaest tačaka koje govore o snažnijoj kontroli granica, zaustavljanju izbjegličke stihije i saradnji država Balkanske rute.

“Došao sam ovde da diskutujem, a ne da usvajam zajedničke zaključke koji ne vode nikuda i koji su u suštini neubedljivi. Takođe, nisam ovde ni da namećem nove obaveze drugim zemljama”, istakao je hrvatski premijer Zoran Milanović.

"Naša namjera nije da gradimo zidove i spremni smo da saslušamo sve
prijedloge koji bi mogli pomoći u rješavanju ove situacije"
, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Ne možemo praviti razliku izmedju članica EU i onih koje to nisu, Evropa je na udaru i zato nam trebaju konkretni i cjeloviti odgovori", poručio je evropski komesar za proces proširenja, Johanes Han.

XS
SM
MD
LG