Linkovi

Bajden u Turskoj: Još nemamo dokaze o Gulenu


Potpredsednik SAD Džozef Bajden i predsenik Turske Redžep Tajip Erdogan tokom susreta u Ankari
Potpredsednik SAD Džozef Bajden i predsenik Turske Redžep Tajip Erdogan tokom susreta u Ankari

Potpredsednik SAD Džozef Bajden, koji boravi u jednodnevnoj poseti Turskoj, zadržao je čvrst stav u vezi sa zahtevom Turske da SAD odmah izruče muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, kojeg je Ankara okrivila za prošlomesečni pokušaj vojnog udara, navodeći da tek treba da dobiju dokaze koji ga povezuju sa pučem.

Bajden je u Ankari rekao da Vašington nije zainteresovan da, kako je naveo, štiti bilo koga ko je naneo štetu "našem savezniku". Na konferenciji za novinare on je naglasio da će Sjedinjene Države nastaviti da sarađuju sa turskim zvaničnicima u razmatranju tvrdnji o navodnim Gulenovim potezima, povezanim sa neuspelim pučem tokom kojeg je poginulo 240 ljudi.

Potpredsednik je naglasio da razume nezadovoljstvo Turske zbog odlaganja u rešavanju zahteva za izručenje, ali i poručio da američki sudovi moraju da razmotre da li postoji zakonska osnova za hapšenje i izručenje Gulene turskim vlastima, na osnovu sporazuma dve zemlje.

Muslimanski sveštenik, koji živi u Pensilvaniji, rekao je da nije umešan u pokušaj zbacivanja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana s vlasti. Bajden je takođe odbacio sve navode o američkoj umešanosti u pokušaj vojnog udara i nazvao one koji su izveli napad kukavicama i izdajnicama.

Turski premijer Binali Jildrim rekao je da ne bi trebalo dozvoliti da sporovi sa Sjedinjenim Državama naruše dugoročno prijateljstvo dva saveznika. Međutim, Jildrim je naglasio da želi da se bez odlaganja sprovede procedura izručenja Fetulaha Gulena.

XS
SM
MD
LG