Linkovi

Bajden: Pozvati Teheran na odgovornost


Bajden: Pozvati Teheran na odgovornost
Bajden: Pozvati Teheran na odgovornost

Američki potpredsednik Džozef Bajden je izjavio da je plan za ubistvo saudijskog ambasadora u Sjedinjenim Državama, iza kojeg je navodno Iran, „sramotan“ i da bi Teheran trebalo da se pozove na odgovornost. Teheran međutim tvrdi da nema veze sa tim.

Američki Sekretarijat za pravosuđe je juče optužio Mansora Arbabsiara, naturalizovanog američkog državljanina sa iranskim pasošem, i Golama Šakurija, pripadnika iranskog Odreda Kuds, koji živi u Iranu, za kovanje zavere za bombaški napad na saudijskog ambasadora Adela al-Džubeira. Potpredsednik Bajden je za TV mrežu ABC danas izjavio da Sjedinjene Države planiraju jedinstveni međunarodni odgovor na navodnu zaveru za ubistvo ambasadora Džubeira.

Ono o čemu se dogovaramo jeste da prvo i pre svega – rekao bih da smo do sada to činili neverovatno dobro – ujedinimo ceo svet u moralnoj osudi iranske akcije, tako da kakva god akcija bude preduzeta na posletku, bez obzira da li se radi o dodatnim sankcijama, od kojih su neke već uvedene i ništa nije isključeno, važno je da svet bude ujedinjen, da to nisu Sjedinjene Države protiv Irana i da izolacija Irana i nastojanje da on promeni ponašanje bude unverzalno, da to ne budemo samo mi“, izjavio je Bajden.

XS
SM
MD
LG