Linkovi

Demonstranti ponovo na Bisernom trgu


Demonstranti na Bisernom trgu beže od suzavca koji je ranije danas na njih bacila polcija kako bi ih rasterala

Hiljade anti-vladinih demonstranata u Bahreinu vratili su se na centralni prestonički trg, pošto su se vojska i policija povukle odatle. Zauzimajući položaj na Bisernom trgu u Manami, neki od učesnika protesta mahali su zastavama i uzvikivali "pobeda".

Ranije danas, policija je upotrebila suzavac pokušavajući da spreči demonstrante da se okupe na trgu, neposredno pošto je vojska povukla svoje tenkove. Međutim i policija je ubrzo napustila trg, dozvolivši demonstrantima da ostanu.

Prestolonaslednik Bahreina Šaik Salman bin Hamad Al Kalifa izjavio je da je neophodan mir kako bi sve strane mogle da iznesu svoja mišljenja. U današnjem obraćanju preko državne televizije, on je pozvao sve političke stranke da sarađuju.

Pripadnici opozicionog bloka "Vefak" saopštili su da sadašnja vlada mora da podnese ostavku pre nego što oni pristanu da razmotre pregovore koji bi mogli da dovedu do okončanja protesta. Opozicioni blok se ove nedelje povukao iz parlamenta.

Juče, najmanje 55 osoba je ranjeno kada su snage bezbednosti otvorile vatru na ljude koji su odlazili sa sahrane jednog od ubijenih demonstranta i tom prilikom pokušali da se vrate na Biserni trg, prkoseći vladinoj zabrani protestnog okupljanja.

XS
SM
MD
LG