Linkovi

Gejts u poseti Bahreinu


Antivladini protesti u Bahreinu

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts doputovao je u Bahrein, na razgovore sa najvišim zvaničnicima tog kraljevstva o pozivima na reforme u Bahreinu, i drugim delovima Bliskog istoka.

Gejts je doputovao u prestonicu Manamu u petak, posle učešća u NATO samitu u Briselu. Portparol Pentagona navodi da će sekretar za odbranu svoju nenajavljenu posetu iskoristiti da izrazi američku podršku sunitskom monarhu, ali ujedno podstakne nacionalni dijalog, kako bi se razmotrili zahtevi većinskih šiita koji su organizovali niz anti-vladinih protesta.

Policija u Bahreinu danas je bacila suzavac na hiljade demonstranata koji su marširali ka kraljevskoj palati u blizini glavnog grada. Snage bezbednosti prethodno su blokirale kompleks u pokušaju da spreče sukob anti-vladinih demonstranta sa naoružanim pristalicama sunitske vlade.

Vladini lojalisti naoružani mačevima i palicama okupili su se blizu kraljevske palate. Demonstranti iz oba tabora gadjali su kamenicama policiju, koja je odgovorila upotrebom suzavca.

XS
SM
MD
LG