Linkovi

Bahrein proglasio vanredno stanje


Saudijske trupe stižu u Bahrein

Kralj Bahreina proglasio je tromesečno vanredno stanje u odgovoru na višenedeljne proteste većinskih šiita protiv sunitskih upravljača u toj zalivskoj državi.

Na državnoj televiziji danas je saopšteno da je kralj Hamad bin Isa al-Kalifa naredio komandantu bahreinskih oružanih snaga da preduzmu odgovarajuće mere i osigura zemlju protiv demonstranata, koje je optužio za terorisanje' stanovništva.

Kao znak da se demonstracije nastavljaju, stanovnici navode da je jedan demonstrant ubijen u sukobu sa policijom u jednom šiitskom selu. Ulice finansijskog kvarta glavnog grada Bahreina danas su puste jer su mnoge radnje zatvorene dok je policija blokirala važnije autoputeve na kojima je opozicija dva dana ranije postavila barikade. Barikade su obustavile poslovne aktivnosti u Manami, regionalnom bankarskom centru.

U drugim oblastima mladi muškarci naoružani štapovima i palicma vidjeni su kako patroliraju ulicama. U još jednom potezu sa ciljem suprostavljanja demonstrantima, oko 1000 saudijskih vojnika i 500 pripadnika policije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ušlo je juče u Bahrein da štiti vladine zgrade na zatev te ostrvske države.

Iranska vlada kojom pretežno dominiraju šiiti saopštila je danas da je prisustvo zalivskih trupa u Bahreinu „neprihvatljivo i da će još više „iskomplikovati situaciju.“ Iranski funkcioneri takodje su optužili Sjedinjene Države da vrše pritisak na sunitsku većinu u Saudijskoj Arabiji, savezniku SAD, da interveniše u korist sunitskih vladara u Bahreinu.

XS
SM
MD
LG