Linkovi

Protesti zbog reforme imigracionog zakona u Arizoni


U SAD, nastavlja se polemika u vezi sa kontroverznim zakonom o imigracionoj reformi, koji je usvojila savezna država Arizona. Protivnici zakona širom zemlje pozivaju čak na bojkot robe iz Arizone i izbegavanje te države kao turističkog odredišta. S druge strane, pristalice zakona tvrde da je neophodan, jer su granice SAD nezaštićene i porozne. Akt koji je prošlog petka potpisala guvernerka Džen Bruer, dozvoliće policajcima da zaustavljaju ljude za koje veruju da su u Arizoni nezakonito – i da im traže isprave.

Dok se manja grupa demonstranata okupljala … Guvernerka Džen Bruer branila je novi imigracioni zakon Arizone.

"Mislim da je za poslednjih godinu i po, tokom kojih sam poslala pet pisama u Vašington i razgovarala sa predsednikom lično, federalna vlada pokazala potpuno nepoštovanje prema narodu Arizone. Nismo čak dobili ni odgovor na molbe da se granica osigura. Stoga mislim da je došlo vreme da mi sami preuzmemo inicijativu i verujem da je zato ovaj zakon i potpisan".

Zakon nalaže da svako koga policija zaustavi dokaže da je u zemlji legalno. Kritičari tvrde da to vodi nefer rasnom profilisanju.

"Postoje posledice kada se usmerite na jednu celu grupu ljudi, kada praktično proglašavate krivičnim delom neposedovanje dokumenata, što ne radi čak ni federalna vlada", smatra Dejvid Kampos poslanik gradske skupštine San Franciska.

Guvernerka veruje da će odgovorajući policijski trening sprečiti rasnu diskriminaciju.

"Bićemo vrlo temeljni i učiniti sve da zakon, senatski zakon 1070, bude primenjen odgovarajuće i s poštovanjem".

Neki zakonodavci u Arizoni kažu da je zakon bio neophodan, jer je federalna vlada ignorisala apele Arizone da osigura granicu s Meksikom. Potez te države sada je primorao i demokrate i republikance da se fokusiraju na imigracionu reformu na nacionalnom nivou.

"Činjenica je da su naše granice slabe, da nisu obezbeđene", podsetio je senator iz Arizone Džon Mekejn.

Širom Arizone, mnogi reaguju vrlo emotivno.

Posle velikog protesta tokom vikenda, neko je na prozorima zgrade državne skupštine nacrtao svastike.

Juče je čak i predsednik Meksika Felipe Kalderon upozorio da bi zakon Arizone mogao da nanase štetu odnosima SAD i meksika, u vreme kada se dva suseda zajednički bore protiv nasilnih trgovaca drogom.

Kalderon je poručio da zakon otvara vrata netoleranciji, mržnji i diskriminaciji i zloupotrebama.

Zakon bi trebalo da počne da se primenjuje tokom leta ... ukoliko bude uspeo da izdržai brojne pravne izazove koje su najavili protivnici kontroverzne mere.

XS
SM
MD
LG