Linkovi

Napad na poljske trupe u Avganistanu


Uništeno vozilo poljskih vojnika u sastavu NATO-a u Avganistanu, 21. decembra 2011.
Uništeno vozilo poljskih vojnika u sastavu NATO-a u Avganistanu, 21. decembra 2011.

Zvaničnici NATO-a su saopštili da je u eksploziji bombe na putu u istočnom Avganistanu poginulo pet poljskih vojnika, što je najsmrtonosniji pojedinačni napad na poljske trupe od početka avganistanskog rata.

Lokalni zvaničnici su rekli da je naprava domaće izrade eksplodirala pored vojnog konvoja u pokrajini Gažni. Taliban je odmah preuzeo odgovornost. Poljski predsednik Bronislav Komorovski, koji boravi u Pekingu, uputio je saučešće porodicama poginulih vojnika. On je rekao da NATO treba više da se posveti pronalaženju političkog, a ne vojnog rešenja rata.

U međuvremenu, agencija „Asošijeted pres“ prenosi da su članovi poljske opozicije ponovo tražili momentalni povratak 2600 poljskih vojnika iz Avganistana. Poljska inače treba da povuče svoje trupe do kraja 2014.

Avganistansko ministarstvo odbrane je nešto ranije saopštilo da se postiže napredak u obuci bezbednosnih snaga pre očekivanog povlačenja stranih trupa 2014. godine. Portparol tog ministarstva, Muhamed Zahir Azimi, saopštio je da avganistanska nacionalna armija sada ima 180 hiljada vojnika. Sjedinjene Države i NATO kažu da bi želeli da do oktobra 2012, broj avganistanskih vojnika na terenu dostigne cifru od 195 hiljada.

XS
SM
MD
LG