Linkovi

Neizvestan rezultat izbora u Australiji


Izbori u Australiji
Izbori u Australiji

Australijanci će možda morati da sačekaju još nekoliko dana pre nego što saznaju ko će biti na čelu nove vlade, s obzirom na tesan rezultat izbora.

Izborna komisija saopštila je danas da još treba da se prebroje glasovi pristigli poštom, te oni ubačeni ranije. Konačni rezultati očekuju se za nekoliko dana, dok će prebrojavanje biti nastavljeno u utorak.

Konzervativna vodeća koalicija i opozicija su za sada gotovo izjednačeni i moguće je da ni jedna strana neće osvojiti dovoljno glasova za formiranje vlade. Australijski premijer Malkom Turnbul rekao je da vjeruje da će njegova koalicija da pobedi na izborima i da formira koalicionu vladu. Međutim, optmista je i opozicioni lider Bil Šorten, čija stranka trenutno vodi.

Za većinu u Predstavničkom domu potrebno je 76 poslanika. Opozicioni laburisti za sada imaju 72, a Turnbulova koalicija 66. Manjinske stranke i nezavisni poslanici osvojili su pet mesta, dok još nije poznato kome pripadaju preostalih sedam.

Ukoliko ni jedna stranka ne osvoji većinu, laburisti i vladajuća koalicija moraće da uđu u saveze sa nezavisnim poslanicima da bi formirali manjinsku vladu.

XS
SM
MD
LG