Linkovi

Australijska premijerka raspisala izbore za avgust


Premijerka Australije Džulija Gilard, koja je stupila na dužnost pre samo tri nedelje, raspisala je opšte izbore za 21. avgust.

Nakon što je Gilard danas saopštila datum održavanja izbora, politički analitičari predvidjaju da bi izbori mogli da budu najteža borba u njenoj političkoj karijeri.

Džulija Gilard postala je prva žena premijer Austrlije pošto je zamenila Kevina Rada na čelu vladajuće Laburističke stranke.

Ona ističe da će opšti izbori omogućiti Australiji da krene napred. Premijer Rad izgubio je podršku posle serije nepopularnih odluka, medju kojima je bio i predlog da se poveća porez na profit rudarske industrije. Od kada je Gilardova preuzela vlast, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Laburistička stranka vodi ispred konzervativne opozicije, ali analitičari očekuju veoma tesnu izbornu trku.

Opoziciju predvodi Toni Ebot, koji je novinarima u subotu rekao da Džulija Gilard ne zaslužuje da vodi naciju. Očekuje se da će glavne teme izborne kampanje biti imigracija, ekonomija i klimatske promene.


XS
SM
MD
LG