Linkovi

Ustavni sud Austrije poništio predsedničke izbore


Norbert Hofer glasa
Norbert Hofer glasa

Ustavni sud Austrije poništio je rezultate predsedničkih izbora, navodeći brojne proceduralne neregularnosti i odlučio da ponovljeni izbori budu održani u septembru ili oktobru, što je odluka bez presedana u posleratnoj istoriji zemlje.

Konačni rezultati pokazali su da je bivši političar Zelene stranke, ekolog Aleksandar Ven der Belen nešto ispred antiimigracionog kandidata Slobodarske partije i evroskeptika, Norberta Hofera, u odnosu 50,3 prema 49,7 odsto. Izlazne ankete u maju pokazivale su da Hofer vodi ali su konačni rezultati, nakon što su izbrojani nevažeći listići, pokazali da je pobedio Van der Belen sa razlikom od malo više od 30 hiljada glasova.

Slobodarska partija saopštila je da je zakon prekršen na ovaj ili onaj način u većini od 117 izbornih jedinica i uložila je žalbu Ustavnom sudu. Sud nije pronašao dokaze da su rezultati manipulisani ali je saopštio da su brojna kršenja pravila tokom procedure prebrojavanja bila ozbiljna i rasprostranjena na izborima 22.maja i da oni treba da budu poništeni.

Obrazlažući odluku, sudija Gerhard Holcinger rekao je da je ona namenjena isključivo jačanju poverenja u vladavinu prava i demokratiju.

XS
SM
MD
LG