Linkovi

"Izvinite što neću biti predsednica"


Aung San Su Ći u parlamentu Mjanmara, 2015.
Aung San Su Ći u parlamentu Mjanmara, 2015.

Zbog odredbe Ustava, koju je donela vojna hunta, Aung San Su Ći ne može zakonski da bude na čelu države, jer njeni sinovi imaju strano državljanstvo.

Stranka dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći, Nacionalna liga za demokratiju, koja je osvojila ubedljivu većinu na izborima prošlog novembra, zvanično je danas objavila da ona neće biti ni buduća predsednica, niti potpredsednica Mjanmara.

Zbog odredbe Ustava, koju je donela vojna hunta, Aung San Su Ći ne može zakonski da bude na čelu države, jer njeni sinovi imaju strano državljanstvo., koju je donela vojna hunta.

Članovi Nacionalne lige za demokratiju nisu bili u potpunosti zadovoljni današnjim danom s obzirom da nisu mogli da stave ime Aung San Su Ći na listu za budućeg predsednika Mjanmara.

“Vrlo sam tužan. Ona treba da bude presdednik. Nadam se da će jednog dana biti predsednica”, rekao je poslanik Nacionalne lige za demokratiju, Naj Mjo Tet.

Glavni kandidat stranke za predsednika je Tin Kja, koji je diplomirao na Oksfordu, inače blizak saradnik Aung San Su Ći.

Poslanici će glasati za njega, što znači da je gotovo sigurno da će on biti sledeći predsednik, ali i marioneta Aung San Su Ći, koja je već izjavila da je njena uloga iznad predsednika.

"U zemlji kao što je Burma, takva situacija je neophodna, jer čak ni naš Ustav nije demokratski Ustav. U takvoj situaciji ovaj scenario je najbolji kako bi se krenulo napred”, objašnja poslanica Nacionalne lige za demokratiju, Zin Mar Aung.

Me Šve, takođe poslanik Nacionalne lige za demokratirju međutim smatra da "ona može da rukovodi zemljom sa bilo koje pozicije”.

Aung San Su Ći nije bila prisutna u Donjem domu za vreme nominacija, ali je objavljeno njeno pismo, koje je postavljeno i na društvene mreže, u kojem se izvinjava svojim sledbenicima što ih je razočarala. Ona ih je takođe pozvala da prihvate realnost obećavši da će istrajati. Te reči su protumačene kao molba za strpljenje i zavet da će jednoga dana, ona zaista postati predsednica.

XS
SM
MD
LG