Linkovi

Aung San Su Ći posetila oblast Rohindža


Liderka Mjanmara Aung San Su Ći na aerodromu u gradu Sitve

Liderka Mjanmara Aung San Su Ći otputovala je u državu Rakajn, prvi put otkad je počela brutalna vojna akcija protiv manjinskih Rohindža muslimana. Su Ći je često kritikovana zbog sporog odgovora na krizu koju su UN nazvale „etničkim čišćenjem.“

Napad ekstremista iz redova Rohindža muslimana na mjanmarsku policijsku stanicu u državi Rakajn bio je početak krize u kojoj je iz te oblati u Bangladeš proterano čak 600 hiljada Rohindža muslimana.

Aung San Su Ći su u glavnom gradu Sitve dočekali regionalni zvaničnici. Potom je otputovala u graničnu oblast Maungdo, gde se nalaze sela Rohindža muslimana.

Burmanski servis Glasa Amerike prenosi da je liderka Mjanmara rekla Rohindža muslimanima da želi da vidi rekonstrukciju njigove zajednice i da se što pre uzmu u obzir potrebe stanovništva. Takođe je posetila i granicu Mjanmara i Bangladeša gde se sastala sa porodicama pripadnika granične policije. Aung San Su Ći posetila je i selo Madamatin Mjo gde su ARSA Rohindža ekstremisti ubili osam pripadnika lokalne manjine Mjo u septembru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG