Linkovi

Razočaravajući podaci o zapošljavanju


U eri visoke stope nezaposlenosti nezaposlenosti, sajmovi za zapošljavanje, na kojima kompanije regrutuju potencijalne radnike, su veoma posećeni.
U eri visoke stope nezaposlenosti nezaposlenosti, sajmovi za zapošljavanje, na kojima kompanije regrutuju potencijalne radnike, su veoma posećeni.

Uoči praznika Dana rada, i nekoliko dana pre nego što predsednik Obama obelodani svoj plan za otvaranje novih radnih mesta, stižu nove loše vesti za američku ekonomiju. Novi podaci objavljeni jutros pokazuju da je stopa nezaposlenosti u avgustu nepromenjena, i - prvi put od 1945. – poslodavci nisu dodali nijedno novo radno mesto.

Avgust je bio veliko razočarenje za nezaposlene – sa najslabijim rezultatima u gotovo godinu dana. Nacionalni izveštaj o zapošljavanju u avgustu pokazao je da ukupno nije dodato nijedno radno mesto, nasuprot 93,000, koliko se očekivalo, što znači da stopa nezaposlenosti ostaje 9,1%. Bela kuća kaže da će plan o zapošljavanju koji će predsednik Obama izneti narednog četvrtka – smanjiti tu stopu – i pre predsedničkih izbora 2012.

Predsednik će izneti specifične predloge koji će, prema svakom objektivnom merilu, u kratkom roku doprineti rastu i stvaranju novih poslova“, najavio je portparol Bele kuće Džej Karni.

To bi bila dobra vest za ljude kao što je Dženet Horvit, koja je već tri godine bez posla, popunila je 1800 prijava, samo tri puta pozvana na razgovor za posao, i nijedan nije dobila.
Dženet Horvit

Koliko god se trudim da se usavršavam, da zaradim novac kako bih izdržavala porodicu, na kraju uvek udarim u zid.“

Bivši sekretar za rad, Robert Rajš, kaže da iz te frustracije nastaje začarani krug.

„Kompanije neće da zapošljavaju ako potrošači neće da kupuju.“

Zato, prema njegovim rečima, vlada mora da troši ako niko drugi neće. Republikanci, koji tvrde da vlada već troši previše – verovatno se neće složiti.

Predsednik će morati da izadje sa smelim planom o zapošljavanju. Ako republikanci ne pristanu, moraće da se bori za taj plan. Ako se i dalje budu protivili, moraće da vodi izbornu kampanju upravo na platformi tog plana", ističe Rajš.


XS
SM
MD
LG