Linkovi

Bolden vodi NASA-u u novu eru


Prvi Afroamerikanac na položaju direktora američke svemirske agencije NASA, bivši astronaut Čarls Bolden, kaže da je predan uvođenju te agencije u novu eru. NASA ima više od 18 hiljada zaposlenih i budžet od nekoliko milijardi dolara.

Direktor NASA-e, Čarls Bolden obilazi škole u Vašingtonu, podstičući učenike da zavole matematiku i nauku i da posle univerziteta razmišljaju o karijeri u Nacionalnoj agenciji za aeronautiku i svemirska istraživanja.

"Čak ako vas interesuju samo administrativni poslovi. Mi imamo lekare, bolničare, advokate, administrativne stručnjake, hemičare...“, nabraja Bolden.

Bolden je 12. direktor NASA-e, a jedna od njegovih dužnosti je da posećuje škole kako bi motivisao učenike da vredno uče.

"Uvek govorim deci da su važne tri stvari. Jedna je da istinski vredno uče. Pitaju me: 'Šta da studiram?' Kažem im 'Sve, ali se koncentrišite na nauku i matematiku, i nemojte da zanemarite istoriju i jezike'“, priča Bolden.

U sedištu NASA-e, Bolden je veoma zauzet razradom novog kursa svemirske agencije. U 16-godišnjoj karijeri napravio je čitav krug - od astronauta do direktora agencije sa budžetom od preko 18 milijardi dolara. Za taj uspeh zaslugu pripisuje svojim roditeljima.

"Mama i tata su uvek govorili bratu i meni da su jedina ograničenja naš um i naš stav, i da možemo da postignemo sve što želimo“, kaže Bolden.

Bolden dodaje da nikada nije sanjao da će postati astronaut u rasno podeljenom gradiću Kolumbija, u Južnoj Karolini. Ali kada je završio Pomorsku akademiju, postao je marinski pilot i sreo Rona Mek Nera, drugog crnog astronauta koji je obleteo zemlju. Mek Ner ga je podstakao da krene njegovim stopama.

"Čak i 80-tih godina bilo je džepova rasne netrpeljivosti, ali atmosfera u NASA-i bila je apsolutno neverovatna. Tu ste cenjeni po svom radu i svi smo bili prilično uspešni“, priseća se Bolden.

Bolden je prvi put poleteo u posadi šatla 1986. Medjutim, samo deset dana kasnije dogodila se tragedija kada su Mek Ner i još šestoro astronauta poginuli u eksploziji šalta Čelendžer pri poletanju. Duboko utučen, Bolden je postao vodeći funkcioner za bezbednost u NASA-i koji je nadgledao obnavljanje letova šatla.

"Pružila mi se prilika da pređem u sektor za bezbednost kako bih osigurao da ćemo biti u stanju da garantujemo američkoj javnosti da nikada više nećemo imati takvu nesreću.“

Bolden je 1990. pilotirao svemirskim šatlom Diskaveri, u misiji koja je ponela svemirski teleskop Habl u svemir. Taj teleskop je od tada poslao spektakularne fotografije najudaljenijih svemirskih objekata.

"Energično i maštovito istraživanje svemirskih dubina obuhvata i ljude i robote. Taj naučni i aeronautički program niko u svetu nije prevazišao“, zaključuje Bolden.

Bolden kaže da je njegov cilj da sada inspiriše mlade Amerikance da slede svoje snove, kao što je on svojevremeno učinio, i istražuju svemir kako bi videli veličanstvenost i spektakularnost planete zemlje.

XS
SM
MD
LG