Linkovi

Izazovi nove američke strategije


Nosač aviona "Džordž Vašington" u luci u Kong Kongu
Nosač aviona "Džordž Vašington" u luci u Kong Kongu

Cilj Obamine administracije, da se u budućnosti fokusira na područje Pacifika, ometa Kina koja ubrzanim tempom razvija sopstvene snage odbrane.

Globalna odbrambena strategija SAD - koju je predsednik Barak Obama obrazložio pre dve godine, ističe da Bliski Istok više nije geostrateški prioritet američke vojske, kao i da sledi američko geostrateško rebalansiranje ka azijsko-pacifičkom regionu.

Američki vojni zvaničnici ističu da dominacija američkih snaga u azijsko-pacifičkom regionu ne opada. Međutim, nedavni potezi Pekinga - uključujući uvođenje zone zabranjene za letenje iznad dela Istočnog kineskog mora, kao i zamalo izbegnuti sudar između kineskih i američkih ratnih brodova u tom području - ukazuju da se američka vojna premoć suočava sa izazovima.

Dok Obamina administracija nastoji da preusmeri fokus sa Iraka i Avganistana na područje Pacifika, gde Kina jača svoje vojno prisustvo, Pentagon je strateški stacionirao jedan novi nosač aviona u tom području dok razvija tehnologiju hipersoničnih stelt raketa.

Po rečima admirala Semjula Loklira, komandanta američkih snaga na Pacifiku, u regionu će sve češće dolaziti do uzajamnog delovanja vojnih snaga dve zemlje. On zagovara pragmatičan pristup, uključujući jačanje vojne saradnje sa Kinom.

"Moramo da komuniciramo na bolji način kako ne bi dolazilo do pogrešnih procena, sa posledicama koje bi ugrožavale bezbednost.”

Beri Pavel je vojni ekspert Atlantskog saveta, organizacije koja se zalaže za konstruktivno međunarodno vođstvo u kojem centralnu uogu igraju zemlje Atlantika. Slično drugim analitičarima, Pavel sumnja da je američko geostrateško rebalansiranje pojačalo i američko vojno prisustva na Pacifiku.

“U Australiji je stacionirano na rutinskoj osnovi oko 2.500 marinaca, što po meni nije naročito veliki kontigent. Broj ratnih brodova je mali, to su čini mi se bili obalni ofanzivni brodovi usidreni u Singapuru, i ništa više.”

Stacioniranje ratnog broda u Singapuru jedan je od primetnijih znakova promenjene vojne geostrategije. Pentagon je saopštio da će u japanskoj luci Jokosuka nosač aviona “Džordž Vašington” biti zamenjen nosačem aviona “Ronald Regan” - bez ozbira što je reč o zameni jednog broda, američka mornarica to naziva elementom rebalansiranja.

Zvaničnici takođe razmatraju vojne obaveze prema američkim saveznicima u regionu, ističući da bi u budućnosti moglo doći do upućivanja dodatnih brodova i trupa. S obzirom da je u toku najveće smanjenje američke vojske od Drugog svetskog rata do danas, analitičari kažu da ostaje da se vidi koliko će stvarno biti veliko američko vojno ulaganje u azijsko-pacifički region.
XS
SM
MD
LG