Linkovi

Ešton: Dijalog može da počne


Rezolucija korak naprijed za budućnost Beograda i Prištine: Ketrin Ešton
Rezolucija korak naprijed za budućnost Beograda i Prištine: Ketrin Ešton

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton danas je u dva navrata poručila da je usvajanje rezolucije na Generalnoj skupštini UN prilika da se stvari pokrenu naprijed u odnosima Beograda i Prištine, kao i da dvije strane načine značajniji progres prema Evropi.

Tako je Visoka predstavnica danas u pismenoj izjavi poručila kako je usvajanje rezolucije važan korak naprijed prema budućnosti i Beograda i Prištine. " Sada može započeti dijalog dvije strane", kaže Ešton, očekujući da će biti vodjen na kostruktivan način i u pozitivnom duhu. Rekla je i to da EU nudi svoje posredničke usluge, kako bi se ostvario napredak u saradnji, progres na putu prema Evropi koji će se odraziti na živote običnih ljudi.

Uz ovo, ona je na neformalnom skupu ministara vanjskih poslova u Briselu dodala:

"Rekli smo obojici, i premijeru Tačiju i predsjedniku Tadiću, znate da sam se sa predsjednikom vidjela na večeri, ovo je prilika da počnu da se rješavaju stvarna pitanja na terenu. Oni će razgovarati, kretati se naprijed. Ja vjerujem da je na obje strane prisutna želja da krenu prema budućnosti, a mi vjerujemo da je ta budućnost evropska budućnost."

XS
SM
MD
LG