Linkovi

ASEAN za ukidanje sankcija Burmi


Završen samit lidera Udruženja zemalja jugoistočne Azije, ASEAN-a
Završen samit lidera Udruženja zemalja jugoistočne Azije, ASEAN-a

Lideri država na jugoistoku Azije, zvanično su zatražili od zapadnih država da odmah ukinu ekonomske sankcije Burmi. Zahtev je unet u današnje završne zaključke dvodnevnog samita u Kambodži.

Desetočlana Organizacija država jugoistočne Azije je takođe zatražila ubrzavanje rešavanja pomorskih sporova sa Kinom u Južnom kineskom moru i uzdržanost na Korejskom poluostrvu, gde Severna Koreja planira lansiranje sporne rakete.

Zahtev za ukidanje sankcija Burmi je očekivan posle nedeljnih delimičnih izbora na kojima je najveća opoziciona partija osvojila 43 od moguća 44 mesta u Donjem domu parlamenta. Rezultati izbora znače da će i dobitnica Nobelove nagrade za mir, Aung San Su Ći, koja je provela gotovo 22 godine u kućnom pritvoru, prvi put ući u parlament.

Domaćin samita, premijer Hun Sen, rekao je da su se lideri svih 10 članica ASEAN-a saglasili u pogledu ukidanja sankcija, istakavši da će ono unaprediti razvoj Burme, poznate i pod imenom Mjanmar. Kambodža je kao domaćin oklevala da stavi na dnevni red sporove oko Južnog kineskog mora, naročito posle prošlonedeljne posete kineskog predsednika Hua Đintaoa.

Međutim, ministri inostranih poslova Vijetnama i Filipina su tražili da se ta tema uvrsti u dnevni red na sastanku u Pnompenu u ponedeljak. U vezi sa Severnom Korejom, lideri su pozvali sve strane da izbegnu povećanje zategnutosti, što je ipak manje od očekivane osude namere Pjongjanga da ovog meseca lansira balističku raketu.

XS
SM
MD
LG