Linkovi

Umro lekar Džek Kevorkian


Džek Kevorkian i njegova, takozvana "mašina za samoubistva", kojom je pomagao neizlečivim bolesnicima da prekrate sebi život
Džek Kevorkian i njegova, takozvana "mašina za samoubistva", kojom je pomagao neizlečivim bolesnicima da prekrate sebi život

Američki lekar Džek Kevorkian, svojevremeno osuđen zbog pomaganja neizlečivim bolesnicima da izvrše samoubistvo, umro je u 84. godini.

Advokat i prijatelj bivšeg patologa, Mejer Morganrot, saopštio je da je Kevorkian umro danas u jednoj bolnici u Ouk ridžu, u Mičigenu, u koju je prebačen prošlog meseca zbog problema sa bubrezima.

2007. Kevorkian je pušten iz zatvora pošto je odslužio 8 od kazne od 10 do 25 godina, na koju je osuđen zbog ubistva.

Porota u Mičigenu proglasila ga je krivim 1999. godine pošto je jedna od nacionalnih televizijskih mreža objavila snimak Kvorkiana kako ubrizgava smrtonosnu supstancu jednom pacijentu obolelom od neizlečive bolesti nervnog sistema.

Kevorkian je hapšen i zatvaran i u vezi sa drugim slučajevima pomaganja u samoubistvu. Tri suđenja završila su se oslobađajućom presudom, a jedno je obustavljeno zbog grešaka u postupku.

Kevorkian, kome su mediji dali nadimak "doktor smrt" priznao je da je uz njegovu pomoć 130 ljudi izvršilo samoubistvo, često uz pomoć njegove, takozvane "mašine za samoubistva".

Samo nekoliko američkih država legalizovalo je samoubistva uz pomoć lekara, a prva je bila država Oregon koja je donela takav zakon 1997. godine, dok je susedna država Vašington to učinila više od 10 godina kasnije.

XS
SM
MD
LG