Linkovi

Opozicija traži Asadovu ostavku


Richard Nixon says goodbye to members of his staff outside the White House in Washington as he boards a helicopter for Andrews Air Force Base after resigning the presidency in Washington, D.C., August 9, 1974. (AP Photo)
Richard Nixon says goodbye to members of his staff outside the White House in Washington as he boards a helicopter for Andrews Air Force Base after resigning the presidency in Washington, D.C., August 9, 1974. (AP Photo)

Ličnosti sirijske opozicije okončale su dvodnevni sastanak u Turskoj pozivom da predsednik Bašar al-Asad odmah podnese ostavku.

300 delegata uputilo je taj poziv u zajedničkom saopštenju, izdatom u trenutku dok sirijske snage zasipaju vatrom grad Rastan, u središnjem delu zemlje. Aktivisti kažu da je u današnjem artiljerijskom bombardovanju poginulo najmanje 15 osoba.

Opozicione ličnosti okupljene u Turskoj saopštavaju da su odlučne da urade sve što je potrebno za, kako je rečeno, "obaranje" Asadovog režima i održavanje novih izbora kojima bi se okončala autokratska vladavina.

Tokom sastanka u Antaliji mala grupa pristalica sirijske vlade demonstrirala je u blizini zaklinjući se na vernost predsedniku Asadu.

Nešto ranije, očevici su saopštili da je nekoliko zgrada u Rastanu uništeno dok vladine snage nastavljaju sa primenom oštrih mera. Juče su grupe za ljudska prava saopštile da je u tom delu Sirije poginulo više od 40 ljudi, uključujući dve devojčice.

Sirijski aktivisti kažu da je u dosadašnjem ustanku protiv Asada poginulo više od hiljadu ljudi, od čega najmanje 25 dece.

Organizatori opozicije izjavili su da su za petak sazvali demonstracije u znak odavanja pošte deci ubijenoj u ustanku, među njima i jednom 13-godišnjem dečaku za koga aktivisti kažu da su ga snage bezbednosti najpre mučile, a potom ubile. Sirijske vlasti odbacuju tu optužbu.

U Vašingtonu, američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da je legitimnost vladavine predsednika Asada "na izmaku", ali je dodala da međunarodna zajednica nije dovoljno ujedinjena o tome kako postupiti prema merama koje sirijska vlada sprovodi pokušavajući da uhuši proteste opozicije.

Nešto kasnije, predstavnik Stejt departmenta Mark Toner rekao je da se "vremenski procep" za Asada da započne tranziciju zatvara. Toner je takođe rekao da su Sjedinjene Države bile u kontaktu sa sirijskom opozicijom.

XS
SM
MD
LG