Linkovi

Plemenski borci na prilazima Sani


U području jemenske prestonice Sane, poznatom kao Hasaba, vode se teške borbe između vojske i pripadnika jednog plemena koje se svrstalo sa opozicijom
U području jemenske prestonice Sane, poznatom kao Hasaba, vode se teške borbe između vojske i pripadnika jednog plemena koje se svrstalo sa opozicijom

Jemenska vojska i snage jednog opozicionog plemenskog vođe vode borbe na prilazima jemenskoj prestonici Sani.

Očevici kažu da stotine pripadnika plemena koje predvodi Šeik Sadek al-Ahmar pokušavaju da se probiju do područja u Sani poznatog kao Hasaba, koje vojska napada artiljerijom. Prema njihovim rečima, u borbama je poginulo na desetine ljudi.

U izveštajima se kaže da su danas obustavljeni letovi ka i od aerodroma u Sani, zbog toga što su se borbe približile toj lokaciji.

U gradu Taizu, na jugu zemlje, vojnici su pucali na demonstrante koji traže okončanje vladavine predsednika Alija Abdule Saleha. U sukobima proteklih nekoliko dana u Taizu ubijeno je najmanje 25 ljudi.

Nemiri u Jemeni naterali su nekoliko zemalja da smanje broj osoblja ili potpuno zatvore svoja diplomatska predstavništva u Sani. Kuvajt je juče saopštio da je evakuisao svoje diplomatsko osoblje, što su pre njega učinili Italija, Katar i Nemačka. Sjedinjene Države su prošle nedelje povukle gotovo sve svoje diplomate osim najneophodnijih.

Borbe u Jemenu su se pojačale posle kršenja kratkotrajnog primirja.

U Hasabi, plemenski borci zauzeli su nekoliko ministarstava i drugih državnih zgrada. Istovremeno, vojska je artiljerijom teško oštetila kompleks Šeika al-Ahmara, najsnažnijeg rivala predsednika Alija Abdule Saleha, dok je vlada prekinula snabdevanje tog područja strujom i vodom.

Salehove snage su juče minobacačima i raketnim bacačima napale štab brigadnog generala Alija Mohsena al-Ahmara, najmoćnijeg vojnog komandanta u Jemenu, koji je u martu prešao na stranu opozicije. Pomenuti general je iz uticajnog plemena Hašid, kao i Šeik al-Ahmar, čije snage su se prošle nedelje pridružile gotovo četvoromesečnom ustanku protiv predsednika Saleha.

XS
SM
MD
LG