Linkovi

20 mrtvih na demonstracijama u Jemenu


Antivladini demonstranti u Taizu prenose ranjenog demonstranta u ambulantu

Očevici u južnom Jemenu kažu da su pripadnici snaga bezbednosti u gradu Taizu otvorili vatru na opozicione demonstrante, ubivši najmanje 20 ljudi.

Očevici kažu da su snage lojalne politički uzdrmanom predsedniku Aliju Abduli Salehu danas izvršile prepad na šatorsko naselje demonstranata, u okviru žestokoh mera ugušivanja poziva za Salehov odlazak sa vlasti.

Juče je u istom gradu ubijeno nekoliko demonstranata kada su snage bezbednosti i naoružani civili otvorili vatru na jedan opozicioni skup.

U međuvremenu, jedan funkcioner bezbednosti danas je izjavio da je u napadu nedaleko od Zinđibara, trećeg po veličini jemenskog grada, ubijeno četiri, a ranjeno najmanje sedam vojnika. Za sada nije poznato ko je odgovoran za taj napad.

Stanovnici Zanđibara, glavnog grada pokrajine Abjan, izjavili su da su danas jemenski ratni avioni napali islamske ekstremiste. Stotine ekstremista zaposelo je taj grad dok su disidentski generali optužili predsednika Saleha da je pokrajinu Abjan predao "teroristima".

Stanovnici takođe kažu da je juče bilo teških sukoba između vladinih trupa i kako se procenjuje 400 ekstremista koji su okupirali grad. Očevici kažu da su ekstremisti preuzeli kontrolu nad nekoliko banaka i vladinih ustanova.

Američki dnevnik Vol strit džornal navodi izjave stanovnika Zanđibara koji kažu da su borci pripadnici lokalnih plemena koja su već godinama van kontrole centralne vlade. Stanovnici kažu da ekstremisti ne pripadaju Al-Kaidi na Arapskom poluostrvu, ali da žele da uspostave fundamentalistički islamski emirat na jugu zemlje.

XS
SM
MD
LG