Linkovi

Nove akcije NATO u Libiji


Požar na libijskom ratnom brodu u luci Tripoli, posle vazdušnog napada NATO snaga
Požar na libijskom ratnom brodu u luci Tripoli, posle vazdušnog napada NATO snaga

NATO je saopštio da su avioni alijanse napali osam ratnih brodova koji su pripadali snagama lojalnim libijskom lideru Moameru Gadafiju.

U saopštenju NATO kaže se da su se napadnuti brodovi nalazili u lukama Sirte, Al Kums i Tripoli.

Zamenik komandanta NATO za operacije u Libiji, kontraadmiral Rasel Harding, rekao je da "NATO nije imao drugi izbor do preduzimanja odlučne akcije" pošto su Gadafijeve snage pojačale svoje pomorske aktivnosti, uključujući polaganje mina.

Očevici su izjavili da su kasno sinoć i jutros čuli eksplozije i videli dim koji se dizao iznad luke Tripoli.

Britanski avioni napali su Al Kums, gde su prema rečima predstavnika britanskih oružanih snaga, generalmajora Džona Lorimera, pogodili dva manja ratna broda u luci i jednu fabriku za proizvodnju gumenih čamaca. Isti predstavnik rekao je da su Gadafijeve snage koristile takve čamce u pokušajima miniranja luke Misrata, koja je u rukama pobunjenika, i u napadima na brodove u toj oblasti.

Ranije danas NATO je saopštio da su vazdušni napadi znatno smanjili vojnu sposobnost Gadafijevih snaga. Generalni sekretar NATOa, Anders Fog Rasmusen, prevideo je da će neprestani vojni i politički pritisak, uz podršku libijske opozicije, dovesti do pada režima Moamera Gadafija.

XS
SM
MD
LG