Linkovi

"Fabrika" lala u Virdžiniji


Koen Hakman prodaje desetine miliona lala godišnje
Koen Hakman prodaje desetine miliona lala godišnje

Za proleće je karakteristično budjenje cveća. Jedno od izvanrednih mesta za uživanje u tome nalazi se u blizini Stivensburga, u Virdžiniji, samo 113 kilometara od Vašingtona. Tu u kompaniji „Sveže lale SAD“, bere se četiri i po miliona pupoljaka svake nedelje, što znači da je to jedna od najvećih staklenih bašti na svetu.

Koen Hakman je holandski uzgajivač lala, koji je 2004. preselio svoj biznis u Ameriku. Za samo sedam godina, njegova kompanija postala je jedan od najvećih proizvodjača lala na svetu.

„Imamo oko 100 zaposlenih. Otvoreni smo od sedam ujutru do tri posle ponoći.“

Hakmanov prvobitni cilj bio je da prodaje oko 5 miliona lala godišnje. Njegova godišnja prodaja sada je 45 miliona. Kompanija transportuje 400 hiljada lala dnevno i one se prodaju u polovini saveznih država, od Bostona do Floride, sve do Teksasa. Pored velikog obima njegovih operacija, postoji još jedna interesantna činjenica. Te lale rastu bez zemljišta.

Zaposleni u kompaniji "Sveže lale SAD"
Zaposleni u kompaniji "Sveže lale SAD"

„Uzgajamo ih u vodi. Lukovice rastu bez zemljišta ili hemikalija i pesticida. Sam pupoljak ima dosta hranljivih sastojaka i može sam da se hrani, potrebna mu je samo voda i nešto djubriva da sazri. To je prilično inovativno.“

Nije lako uzgajati 45 miliona lala godišnje. Za to je potreban intenzivan rad i jedan od najsavremenijih objekata.

„Staklena bašta ima oko 40 hiljada kvadratnih metara. Ona je potpuno automatizovana i u njoj uzgajamo 8 miliona lala. Na vrhu je panel koji omogućava otvaranje krova. Sve je od armiranog stakla. Tu su i energetske zavese, grejanje i voda. Sve je spremno za uzgajanje velikog broja lala.“

Širom staklenika, voda dotiče u specijalna korita dok radnici sade, beru i pakuju lale.

„Ovo je kraj. Odavde su lale spremne za pakovanje.“

Ovaj objekat obično šalje oko 400.000 lala dnevno. Medjutim, taj broj dramatično raste na Dan majki u maju. Hakman kaže da pripreme za Dan majki počinju godinu dana unapred.

„Ako se ovog maja ne pripremimo za sledeći, biće suviše kasno. Treba mi oko milion lala za Dan majki i ako ih ne pripremim na vreme neću ih imati.“

Hakman dodaje kako je uobičajeno da široka proizvodnja lala bude zasnovana na uzgajanju u vodi. Medjutim, on ističe da su samo još pet kompanija za uzgajanje lala na svetu velike koliko i njegova. Šest miliona lala. Za ovu kompaniju to je uobičajeni dan. Za Hakmana to je posao koji radi iz ljubavi.

XS
SM
MD
LG