Linkovi

Pomirenje Hamasa i Fataha


Palestinski premijer i vođa Hamasa, Ismail Hanije (levo) i palestinski predsednik Mahmud Abas, tokom potpisivanja sporazuma o palestinskom ujedinjenju, u Kairu

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da Palestinci stavljaju tačnu na - kako se izrazio - "četiri crne godine" podela, pošto su njegov pokret Fatah i ekstremistička grupa Hamas potpisale sporazum o pomirenju.

Predsednik Abas, vođa Hamasa Kaled Mašal i strani zvaničnici okupili su se danas u Kairu na ceremoniji potpisivanja sporazuma koji bi trebalo da ujedini rivalske vlade na Zapadnoj Obali i u Pojasu Gaze.

Planom se poziva na osnivanje prelazne palestinske vlade, a zatim u roku od godinu dana i održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora. Dve frakcije podelile su se 2007, posle sukoba koji je nastao kada su zvaničnici Fataha svrgnuti s vlasti u Gazi. Izrael je na to odgovorio uvođenjem ekonomske blokade Pojasu Gaze.

Jevrejska država protivi se i današnjem sporazumu, uz obrazloženje da bi on mogao da uspori mirovne razgovore Izraela i Palestinaca. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu osudio je sporazum rekavši da se radi o "velikom udarcu za mir u regionu".

XS
SM
MD
LG