Linkovi

Talibanska ofanziva u Avganistanu


Žrtve napada u pokrajini Gažni

Avganistanski zvaničnici su saopštili da je u seriji pobunjeničkih napada širom zemlje – prvog dana ajavljene talibanske prolećne ofanzive – poginulo najmanje 11 osoba.

Taliban je preuzeo odgovornost za samoubilački bombaški napad na pijaci u pokrajini Paktika na jugu zemlje, u kojem su poginule četiri osobe među kojima je i predsednik saveta okruga Šakin. Dvanaest osoba je ranjeno. Portparol pokrajinskih vlasti je saopštio da je napadač imao 12 godina, mada nije jasno kako su vlasti utvrdile uzrast bombaša. Taliban retko koristi decu za samoubilačke napade.

U pokrajini Gažni, na istoku zemlje, pobunjenici su iz zasede napali policijsko vozilo. U pucnjavi su poginula dva policajca i dva civila. U istoj pokrajini, u eksploziji bombe pričvršćene na bicikl ispred sedišta pokrajinske policije, ranjeno je najmanje 11 ljudi.

U pobunjeničkom napadu u pokrajini Logar, takođe na istoku, poginule su najmanje dve osobe, dok je u Kandaharu na jugu napadač na motociklu ubio avganistanskog vojnika. Taliban je upozorio da će danas započeti prolećnu ofanzivu protiv snaga NATO-a koje predvode Sjedinjene Države i avganistanske vlade.

Navedeno je da će mete obuhvatiti vojne autobuse i kolone, kao i avganistanske zvaničnike, uključujući članove mirovnog saveta, koji pokušava da pokrene pregovore o završetku rata. Taliban je takođe upozorio civile da stoje podalje od centara i aktivnosti koalicionih i avganistanskih snaga.

XS
SM
MD
LG