Linkovi

Promene u američkoj vladi


Predsednik Barak Obama, odlazeći sekretar za odbranu Robert Gejts i njegov naslednik, direktor CIA-e Leon Paneta
Predsednik Barak Obama, odlazeći sekretar za odbranu Robert Gejts i njegov naslednik, direktor CIA-e Leon Paneta

Predsednik Barak Obama je juče objavio promene u svom timu za nacionalnu bezbednost, potvrdivši ranije medijske izveštaje da će novi sekretar za odbranu biti dosadašnji direktor CIA-e Lion Paneta, koga će na čelu obaveštajne agencije zameniti komandant američkih i medjunarodnih snaga u Avganistanu, armijski general Dejvid Petreus. Obama je takodje imenovao sadašnjeg zamenika komandanta Centralne komande, marinskog general-pukovnika Džona Alena, za novog komandanta snaga u Avganistanu.

Radi se o značajnoj promeni u resoru nacionalne bezbednosti. Čovek koji je uveo novu antiterorističku strategiju u rat u Avganistanu je kandidat predsednika Obame za novog šefa Centralne obaveštajne agencije.

„Imam izuzetno poštovanje za muškarce i žene koji rade u agenciji“.

Ukoliko bude potvrdjen, general Petreus naslediće na položaju šefa CIA-e Liona Panetu kome se odaje priznanje da je ojačao koheziju unutar obaveštajne agencije i ojačao njene veze sa Kongresom. Ukoliko Paneta bude potvrdjen za mesto sekretara za odbranu naslediće Roberta Gejtsa, koji odlazi u penziju .

„Kao sin imigranata bio sam podizan sa uverenjem da ne možemo da budemo slobodni ukoliko nismo bezbedni“, kazao je Paneta.

Predsednik Obama je takodje imenovao dugogodišnjeg diplomatu Rajana Krokera za ambasadora u Avganistanu. To znači da se gotovo celokupna ekipa američkih diplomata i komandanata u toj zemlji menja u trenutku kada se smanjuje i američka i podrška saveznika ratu u toj zemlji. Evo šta o tome kaže Entoni Kordsman, analitičar u Centru za strateške i medjunarodne studije.

Dosadašnji glavnokomandujući koalicionih snaga u Avganistanu general Dejvid Petreus
Dosadašnji glavnokomandujući koalicionih snaga u Avganistanu general Dejvid Petreus

„Bez obzira na našu snagu i slabosti mi smo predani toj obavezi. Problem sa kojim će se novi zvaničnici suočiti je - kako ponovo uspostaviti vezu sa Karzaijem i avganistanskom vladom pošto nemamo drugu opciju.“

Iscureli poverljivi dokumenti pokazuju da je aktuelni američki ambasador u Avganistanu, Karl Ajkenberi, kritikovao vladu predsednika Hamida Karzaija. Kordsman kaže da je Rajan Kroker dobar izbor za novog ambasadora.

„On je poznat Stejt departmentu i cenjen je u Sekretarijatu za odbranu, a i u avganistanskoj vladi ga cene kao iskusnog diplomatu.“

Mnogi analitičari smatraju da je Lion Paneta došao na čelo CIA-e u kritičnom trenutku i da je uspeo da stekne poverenje službenika agencije. Evo šta o tome kaže bivši vršilac dužnosti direktora CIA-e Džon Meklaflin.

„Nismo u trenutku sličnom periodu posle pada berlinskog zida kada su izdaci za obaveštajne službe bili smanjeni za 23 odsto. Nismo ni u periodu velikog skandala ili kontroverze kakvih je bilo u nedavnoj prošlosti.“

Paneta ima bogato iskustvo u Vašingtonu. On shvata probleme smanjenja budžetskih troškova i kako funkcionište Kapitol Hil. To važi i za Petreusa. I, mada možda zvuči čudno da šef obaveštajaca dodje na čelo vojske i obrnuto eksperti kažu da je ovih dana to normalna stvar.

„CIA nije nikad tokom protekle decenije, kao ni tokom svoje celokupne istorije, tešnje saradjivala sa vojskom, počevši od prvih dana operacije u Avganistanu, preko Iraka do sadašnje situacije u Avganistanu, gde su pripadnici CIA-e i vojske integrisani i rade zajedno“, kaže Meklaflin.

Do planiranog smanjenja američkih snaga trebalo bi da dodje u julu. General Petreus će ipak da nadgleda taj proces, pošto se njegov odlazak sa položaja u toj zemlji ne očekuje pre septembra.

XS
SM
MD
LG