Linkovi

Pozitivni efekti estrogena


Novo istraživanje pokazuje dugotrajne dobrobiti estrogena

Klinička ispitivanja na ljudima počela su 1990-ih kako bi se proučile terapije zamene za estrogen kao način za olakšanje simptoma ženama u menopauzi. U testovima je učestvovalo više od 10 hiljada žena u menopauzi koje su prethodno imale histerektomiju. Studija je zaustavljena 2004. nakon što su istraživači pronašli povećan rizik od raka dojke, moždanog udara i drugih kardio-vaskularnih problema medju učesnicama testiranja koje su uzimale pilule hormona. Medjutim, studija koja je usledila na istim ženama ustanovila je i neke dugotrajne dobrobiti tretmana.

Odri Vogelpol bila je medju ženama koje su zamoljene da učestvuju u kliničkim ispitivanjima samo za estrogen tokom 1990-ih godina.

„To je otvorilo oči mnogih, u vezi sa novim saznanjima o hormonu estrogenu i otada ja sam na estrogenu kako bih videla šta je novo u razvoju.“

Vlada je zaustavila istraživanje 2004., godinu dana pre nego što je planirano, nakon što su prijavljeni zdravstveni problemi medju učesnicama studije. Ali i posle prekida, istraživači su nastavili da prate zdravlje tih žena.

Doktorka Andrea Lakroj i njene kolege iz Fred Hačinson centra za istraživanje raka u Sijetlu, u državi Vašington, uporedili su zdravstveno stanje žena koje su učestvovale u studiji o estrogenu, sa zdravstvenim stanjem žena iz drugog istraživanja koje su uzimale estrogen u kombinaciji sa progestinom, veštačkim ženskim hormonom. Doktorka Lakroj je bila u timu koji je uporedio rezultate medju učesnicama kliničkog ispitivanja, ili intervencije, nekoliko godina kasnije.

„Zaista sam očekivala da većina dokaza tokom faze intervencije nestane tokom četiri godinje nakon tretmana ali smo umesto toga uočili da je nekoliko dokaza učvršćeno. Rizik od raka dojke bio je smanjen bez obzira na godište.“

Studija je ustanovila da su žene u menopauzi koje su imale histerektomiju i koje su uzimale pilule estrogena tokom kliničkog ispitivanja, pokazale 23 odsto manji rizik za rak dojke u poredjenju sa onima koje su dobijale lažne pilule.

„Za one koje su uzimale samo estrogen takodje smo znali da su rizik i dobrobit zavisili od godišta. Tako da, ako ste žena u svojim pedesetim, imate talase vrućine i razmatrate hormonsku terapiju, vaš odnos rizika i dobrobiti je različit nego za ženu u svojim sedamdesetim koja razmatra korišćenje samo estrogena.“

Većina žena u studiji uzimala je kombinaciju dva hormona, estrogena i progestina kako bi tretirale talase vrućine i druge simptome menopauze. Ženama u istraživanju kojima je uklonjena materica dat je samo estrogen. Onim ženama koje nisu imale takvu operaciju dati su estrogen i progestin. To je upravo bila kombinacija dva hormona koja je navodno povećala rizik žena od raka dojke.

„Samo estrogen je potpuno različita terapija od estrogena i progestina i žene bi trebalo da budu savetovane različito o hormonskoj terapiji u zavisnosti od toga da li im je uklonjena materica.“

Stručnjaci navode da prvi put postoji dovoljno dokaza koji pokazuju da za žene, koje su imale histerektomiju, estrogen ne samo što može da bude bezbedan već i da ima dobrobiti. Istraživači navode da rezultati ukazuju na potrebu da se ženama pruži savet povodom hormonske terapije u odnosu na njihovo godište. Rezultati su takodje pokazali da nije bilo povećanja ili smanjenja rizika od srčanih oboljenja, krvnih ugrušaka, moždanog udara i lomljenja kuka nekoliko godina nakon prestanka uzimanja terapije.

XS
SM
MD
LG