Linkovi

Još bez dogovora o budžetu


Još bez dogovora o budžetu
Još bez dogovora o budžetu

Na mitingu Pokreta čajanka na Kapitol Hilu, od republikanaca je traženo da ne pristaju na kompromis u pogledu smanjenja federalnog budžeta za 61 milijardu dolara.

Svega nekoliko dana pre mogućeg delimičnog zatvaranja državnih službi, zakonodavci vode ideološku bitku oko veličine i uloge administracije. Republikanski predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner je izložen pritisku novoizabranih republikanaca da ne prihvati kompromis.

„Kao što svi znate, nikada nisam mislio da je cilj zatvaranje vlade. Ovde je cilj da se smanje troškovi. Jer kresanje troškova smanjuje neizvesnost. Pomoći će našoj ekonomiji“, rekao je Džon Bejner.

Posle višemesečnih pregovora, sporazum o načinu smanjenja deficita i pomoći ekonomiji još nije na vidiku. Razgovarali smo sa dva novoizabrana zakonodavca iz različitih delova zemlje, koji imaju oprečne poglede na rešavanje budžetske krize.

Kongresmen Hansen Klark, demokrata čiji je otac iz Indije, bio je zakonodavac svoje države. On zastupa deo urbanog Detroita u Mičigenu, područja koje je teško pogođeno kolapsom autoindustrije i recesijom.

Republikanski kongresmen Pol Gosar je zubar iz više ruralne zapadne države Arizone, poznat kao okoreli individualac sa konzervativnim merilima. Gosar veruje u ograničenu ulogu vlade.

„Radi se o poravnanju terena i osiguranju mogućnosti za napredovanje, a ne o izboru dobitnika i gubitnika. Na osnovu naših sopstvenih merila, imamo šansu da uspemo i da neuspemo“, rekao je Pol Gosar.

Klark, čiji izborni okrug ekonomski grca, zalaže se za obrazovne programe i obučavanje za poslove pod državnim pokroviteljstvom.

"Mislim da je u samoj prirodi toga što imamo vladu, to što vi i ja i svi američki državljani i poreski obveznici posmatraju, mi svi udružujemo svoj novac da bismo ga sami ili zajedno iskoristili na način na koji to ne bismo mogli pojedinačno. Prema tome, priroda vlade je da služi javnosti, da radi za zajedničko dobro naroda“, rekao je Hansen Klark.

Klark kaže da za sadašnji deficit okrivljuje lošu fiskalnu taktiku tokom protekle decenije. Posebno, dva poreska smanjenja i ratove u Iraku i Avganistanu koji nisu plaćeni. On misli da duboka kresanja federalnih programa, koja predlažu republikanci, nisu rešenje.

"Ako budemo uspeli da zaposlimo više ljudi, oni će verovatno doneti veće prihode, jer će plaćati veći porez. Ako smanjimo cenu zdravstvene nege, to bi povećalo poresku nadoknadu koju dobijaju zaposleni. Jer im više neće biti potrebno skupo zdravstveno osiguranje da bi pokrili troškove zdravstvene nege. Moramo da posmatramo širu sliku“, kaže Klark.

Gosar je izvukao lekcije iz svoje zubarske prakse, u kojoj su troškovi poslovanja visoki i on mora da bude štedljiv. On kaže da je smanjenje troškova u iznosu od sto milijardi dolara koje za ovu godinu traže republikanci, samo početak. On smatra da bi u budžetskim pregovorima za 2012, sve trebalo da bude na stolu, ali upozorava da bi sve to moralo da se radi odgovorno.

"U narednoj prilici ćemo se boriti za budžet i smanjićemo ovaj budžet i počećemo da vodimo računa o svim različitim stvarima. Bez obzira da li je to jedna ili druga vrsta zdravstvenog osiguranja, socijalno osiguranje, došao je trenutak odluke koji svi tvrde da su priželjkivali“, rekao je Gosar.

Većinski republikanski Predstavnički dom je usvojio budžetski predlog kojim se traži smanjenje ovogodišnjeg budžeta za 61 milijardu dolara, ali je većinski demokratski Senat odbacio tu ideju. Republikanci, predsednik Barak Obama i demokrate, sada pregovaraju o kompromisu koji bi bio bliži sumi od 30 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG