Linkovi

Potraga za žrtvama cunamija


Japanski vojnici prekopavaju ruševine tragajući za žrtvama zemljotresa i cunamija
Japanski vojnici prekopavaju ruševine tragajući za žrtvama zemljotresa i cunamija

Hiljade japanskih i američkih vojnika udružilo je snage u poslednjem trodnevnom pokušaju nalaženja nestalih u prošlomesečnom katastrofalnom zemljotresu i potonjem cunamiju.

U operaciju je uključeno 120 aviona i 65 brodova koji će pretražiti površinu tri okruga koji su najteže pogođeni pomentom prirodnom katastrofom. Za sada je potvrđeno da je više od 11 hiljada ljudi izgubilo život, dok se dodatnih 16500 vode kao nestali. Timovi će pretraživati prostor izvan zone od 30 kilometara oko oštećene nuklearne elektrana Fukušima, iz koje curi radijacija.

U međuvremenu, radnici pokušavaju da stave pod kontrolu oštećenu nuklearnu elektrana. Glavni vladin portparol Jukio Edano danas je saopštio da je na osnovu sadašnjih uslova očigledno da će građani evakuisani iz oblasti ugrožene radijacijom morati još dugo da čekaju na povratak svojim domovima.

Edano je takođe potvrdio izveštaje da su podzemne vode oko elektrane zagađene radijacijom daleko višom od normalne i da su ispitivanja pokazala da je i stoka u toj oblasti takođe bila izložena radijaciji.

U današnjem govoru u parlamentu, premijer Naoto Kan kritikovao je operatora nuklearne elektrane, kompaniju Tokio Elektrik Pauer, zbog slabih predostrožnosti za slučaj cunamija. Međutim, japanski lideri uveravaju javnost da ne postoji opasnost od kontaminacije izvan zone od 30 kilometara oko oštećene elektrane. Eksperti za nuklearnu energiju SAD, Francuske i drugih zemalja već su u Japanu ili na putu za tu zemlju, kako bi ponudili pomoć pomenutoj kompaniji za električnu energiju. Pored toga, specijalni roboti takođe su upućeni na mesta koja su opasna po ljudsko zdravlje.

XS
SM
MD
LG