Linkovi

Libija proglasila primirje


Savet bezbednosti sinoć je usvojio rezoluciju o zaštiti civila u Libiji, uključujući uvođenje zabrane letenja u njenom vazdušnom prostoru

Libija je proglasila hitan prekid vatre i izrazila spremnost da otvori „kanale dijaloga“ sa pobunjeničkom opozicijom, dan pošto je Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju kojom se odobrava uvodjenje zone zabranjenog leta iznad Libije.

Svetske sile sa oprezom su reagovale na Gadafijev potez, a svoje dalje akcije razmotriće na sutrašnjem samitu u Parizu, gde će učestvovati predstavnici Ujedinjenih nacija, Arapske lige, Evropske unije i Sjedinjenih Država, koje će zastupati državna sekretarka Hilari Klinton. Američki predsednik Barak Obama pozvao je libijskog lidera Moamera Gadafija da odmah povuče vojnike sa položaja blizu pobunjeničkih uporišta, zaustavi napade na civile i dozvoli dostavljanje humanitarne pomoći. On je rekao da će SAD podržati svoje partnere u Ujedinjenim nacijama, ali da ne namerava da uputi kopnene trupe u Libiju.

Primirje je u Tripoliju objavio libijski ministar inostranih poslova Musa Kusa, rekavši da njegova vlada želi otvoren dijalog sa svim stranama koje podržavaju libijsko teritorijalno jedinstvo. Osvrćući se na izveštaje prema kojima bi vazdušni napadi na libijski sistem protivavionske odbrane mogli da počnu za samo nekoliko sati, šef libijske diplomatije je rekao da bi strane sile pre toga trebalo da pošalju timove za utvrđivanje situacije na terenu.

Kusa je kritikovao odluku Saveta bezbednosti da odobri moguću upotrebu vojne sile nazvavši je “čudnom i nerazumnom.” On je ustvrdio da će sprovođenje zone zabrane letenja samo povećati stradanje libijskog naroda.

Antivladini demonstranti u Libiji kažu da je jedan od glavnih razloga što su započeli prošlomesečne proteste protiv Gadafija bila dugogodišnje ekonomska nemaština kroz koju su prolazili.

Libija je jutros zatvorila svoj vazdušni prostor istovremeno kada su francuski diplomatski izvori saopštili da bi vazdušni udari mogli da uslede za samo nekoliko sati.

Ubrzo posle sinoćnog usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti, portparol francuske vlade Fransoa Baroin i norveška ministarka odbrane Grete Faremo saopštili su da će se njihove dve zemlje pridružiti svakoj multilateralnoj vojnoj akciji protiv Libije. Rezolucija je doneta sa ciljem da se spreče dalji vojni obračuni sa civilnom pobunom u Libiji.

Snage lojalne Gadafiju bombardovale su u petak pobunjeničko mesto Misrata u zapadnom delu Lilbije, dok ambasadori pri NATO-u razmatraju načine za sprovođenje rezolucije Saveta bezbednosti. Na sinoćnoj sednici pomenutog saveta deset zemlja je glasalo “za”, a nijedna protiv rezolucije. Pet članica - Brazil, Kina, Nemačka, Indonezija, Indija i Rusija - uzdržale su se od glasanja.

XS
SM
MD
LG