Linkovi

Neuspeh britanske misije


Libijski pobunjenici po kratkom postupku su izbacili nenajavljenu misiju britanskih diplomata
Libijski pobunjenici po kratkom postupku su izbacili nenajavljenu misiju britanskih diplomata

Britanska misija je imala za cilj da uspostavi kontakt sa pobunjeničkim snagama u Libiji. Prema medijskim izveštajima, delegacija koja se sastojala od nekolicine zvaničnika Forin ofisa i grupe pripadnika specijalnih jedinica britanskih oružanih snaga spustila se u petak helikopterom u Bengazi, pobunjeničko uporište u istočnom delu Libije. Ali umesto pružanja dobrodošlice, opozicione snage su grupu uhapsile i razoružale. Pobunjenici navode da su kod Britanaca našli lažne pasoše, mape i oružje.

Portparol libijske opozicije Goga Al-Hafiz dao je izjavu o tome na konferenciji za novinare.

„Libija je nezavisna država i prema tome naš suverenitet i naše ganice moraju svi da poštuju", rekao je Al-Hafiz. "Ne znamo da li su došli zbog nekog specifičnog zadatka ili su došli na razgovore sa Nacionalnim savetom, ali s ozbirom na način na koji su ušli u zemlju, odbijamo bilo kakav razgovor sa njima“, rekao je portparol libijske opozicije.

Britanska delegacija je napustila Bengazi u nedelju ukrcavši se na britanski ratni brod HMS Kamberlend, ali bez oružja i helikoptera. Libijska državna televizija je emitovala audio snimak, na kojem se navodno čuje britanski ambasador kako u telefonskom razgovoru sa pobunjenicima moli da oslobode grupu.

U samom Londonu, vlada je žestoko kritikovana zbog načina na koji je postupila u vezi sa krizom u Libiji.

Ministar inostranih poslova Vilijem Hejg juče je prizao da je lično odobrio misiju.

„Prošle nedelje sam odobrio upućivanje jednog tima britanskih diplomata sa neophodnim obezbeđenjem u istočni deo Libije, da bi uspostavila početne kontakte i procenila izglede za pokretanje diplomatskog dijaloga. Visoko cenim nastojanje tog tima. Oni su se juče povukli posle ozbiljnog nesporazuma oko njihove uloge, što je dovelo do njihovog privremenog pritvora“, rekao je Hejg, što je propraćeno smehom opozicionih poslanika u parlamentu.

Pobunjenici postavljaju pitanje zbog čega je britanska misija bila tajna i zašto nisu ušli u zemlju preko aerodroma ili preko luke u Bengaziju?

Barak Siner, ekspert za Bliski Istoku na kraljevskom Institutu združenih snaga kaže da je konfuzija bila neizbežna.

„Nije bilo druge alternative. Problem je u tome što Gadafijev režim kontroliše komunikacije i još uvek drži vlast u zemlji. Pobunjenici zbog toga ne uspevaju da usklade napore u zapadnom i istočnom Libije, što stvara teškoće“, rekao je Siner.

Propala britanska misija ukazuje na probleme sa kojima se vlade u svetu suočavaju u pogledu formulisanja politike prema Libiji – odnosno u donošenju odluka o tome da li da uspostave odnose sa opozicionim grupama ili da ostanu potpuno po strani zbivanja u toj zemlji.

Direktor za međunarodna istraživanja u Londonskoj školi za orijentalne i afričke studije, Danijel Pleš, kaže da je britanska vlada trebalo temeljito da razmisli pre nego što je pokrenula misiju.

„Mislim da su zaista pokušali da uspostave, kontakt sa pobunjenicima, kao i da zauzmu vodeću ulogu u koaliciji sa Sjedinjenim Državama. Međutim, doživeli su pravi fijasko, koji nije bio koordiniran ni sa britanskim ambasadorom u Libiji. On je mogao da im kaže da ne gube vreme sa takvom misijom“, rekao je Pleš.

Britanska vlada je stala u odbranu misije, naglasivši da će nastaviti da uspostavlja kontakte sa opozicionim grupama u Libiji. Premijer Dejvid Kameron obnovio je poziv pukovniku Gadifiju da odmah siđe sa vlasti.

XS
SM
MD
LG