Linkovi

Kontroverzna tužba u Kaliforniji


Učesnici komunalnog sastanka u Kaliforniji
Učesnici komunalnog sastanka u Kaliforniji

U vreme kada pojedini Amerikanci protestuju zbog kongresnog pretresa o muslimanskom ekstremizmu, jedna muslimanska zajednica u Kaliforniji se bori protiv slučaja koji smatra diskriminacijom. Pristalice 11 studenata tvrde da tužilac okruga Orandž u blizini Los Anđelesa, nepravično optužuje studente koji su koristili svoje ustavno pravo na slobodu govora. Kancelarija okružnog tužioca kaže da su studenti prekršili zakon, jer su remetili manifestaciju pod pokroviteljstvom univerziteta.

Na komunalnom sastanku ispunjenom emocijama, vidljivi su ljutnja i osećaj da lokalni tužilac nepravično tretira 11 mladih ljudi.

„Zajednica mora da preduzme akciju da istakne ove licemere, ove dvoličnjake, ove antimuslimanske dvoličnjake, ove rasiste. Mi više ne možemo da ispaštamo zbog njih.“

Hasam Ajluš je član grupe koja propagira američko-muslimanske odnose u Savetu za američko-islamske odnose. On kaže da su 11 studenata Kalifornijskog univerziteta žrtve diskriminacije, jer su prošle godine pokušali mirno da protestuju, što može da se vidi i na video snimku koji je na JuTjub postavila grupa koja vodi kampanju „Stojimo uz njih jedanaest“.

Za vreme govora izraelskog ambasadora Majkla Orena na Kalifornijskom univerzitetu u Ervajnu, studenti su ustajali jedan za drugim i govorili protiv njega. Obezbeđenje ih je izvelo iz sale, a univerzitet je nakratko suspendovao Studentski muslimanski sindikat.
Gotovo godinu kasnije, okružni tužilac okruga Orandž je podigao optužnicu protiv jedanaest studenata, optužujući ih za remećenje ambasadorovog govora.

„Sve što su uradili bilo je korišćenje prava na akciju.“

Sin Mutaza Herzalaha je jedan od studenata koji su istupili tokom ambasadorovog izlaganja. Sin je sada suočen sa krivičnom tužbom.

Rekao sam da mi je sin junak. Ženi sam kazao da je u redu i ako ga odvedu u zatvor kao heroja. Ponosim se time.“

S obzirom da je slučaj u toku, Rim Salahi, pravna zastupnica takozvane „jedanaestorke iz Ervajna“, rekla je svojim klijentima da ne daju izjave medijima. Ona osuđuje mere koje je preduzeo tužilac.

Muslimanska zajednica ocenjuje da je podizanje optužnice protiv studenata diskriminacija
Muslimanska zajednica ocenjuje da je podizanje optužnice protiv studenata diskriminacija

„To je diskriminatorno, selektivno i prvenstveno zbog toga što su ti studenti muslimani.“

Lideri jevrejske i hrišćanske zajednice su takođe prisustvovali javnom gradskom sastanku da bi podržali muslimanske studente.

„Izdvajanje određene grupe koja upražnjava slobodu govora predstavlja težak udarac za srdačnu i slavljeničku međuversku atmosferu, na čijem su uspostavljanju radili mnogi od nas.“

Ali Suzan Šreder, portparolka kancelarije okružnog tužioca, kaže da se tu ne radi o pravu na slobodu govora na osnovu Prvog amandmana.

To nije kršenje zakona radi protesta i iznošenja sopstvenog mišljenja – bez obzira da li je ono uvredljivo i bez obzira da li nam se dopada ili ne. Prekidanje govora na legalnom skupu je protiv zakona.“

„Zaštita slobode govora u američkom Ustavu nije apsolutna.“

Profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu „Lojola“ u Los Anđelesu, Ejron Kaplan, kaže
da je tu važno i kako se i gde dogodio protest.

Da bi prema kalifornijskom zakonu bili proglašeni krivim za prekidanje tog skupa, nije dovoljno da budu pojedinci na skupu koji su bili uznemireni ili nezadovoljni ili se ne slažu sa vama. Morate da učinite nešto što objektivno utiče na mogućnost nastavljanja skupa.“

Suzan Šreder iz kancelarije okružnog tužioca kaže da su protesti izazvali veliki poremećaj.

„Ambasador je bio prekidan mnogo puta. U stvari, oko trideset minuta posle početka, i dalje je pokušavao da kaže istu šalu. Nije mogao da završi izlaganje. Skratio je govor. Vi ne možete da organizujete nered i remetite pravo drugih na Prvi amandman.“

Više od stotinu profesora sa Kalifornijskih univerziteta u Ervajnu i Dalasu, traže da se optužbe protiv studenata odbace. Ukoliko se suđenje nastavi, porota treba da odluči da li su akcije ovih studenata bile toliko remećenje da bi se proglasile kršenjem ustavnih prava drugih.

XS
SM
MD
LG