Linkovi

Novo istraživanje o širenju raka


Istraživanje kancerogenih ćelija

Jedno od najčešćih pitanja koje pacijenti oboleli od raka postavljaju lekarima je, da li je bolest pod kontrolom i da li će se proširiti. Nedavna studija američkih i kineskih naučnika mogla bi uskoro da im da odgovor. Proučavnjem genetskog materijala tumora koji sadrži kancerogene ćelije, naučnici su otkrili da visoka koncentracija određenog proteina ukazuje, skoro sigurno, da će se rak proširiti u roku od dve godine. Šta ovo otkriće znači za buduće ispitivanje i lečenje obolelih?

Naučnici u Hong Kongu došli su do ovog otkrića ispitivanjem stanovnika Azije, koji često oboljevaju od raka jetre izazvanog virusom hepatitisa B, koji je jedan od tri najveća uzroka smrtnosti kod muškaraca, a vodeći kod žena. Od dve milijarde ljudi širom sveta koji su zaraženi virusom hepatitisa B, kod četvrtina se razvije smrtonosni oblik raka jetre.

Proučavanjem uzoraka ćelija raka jetre naučnici su ustanovili da neke ćelije sadrže visoku koncentraciju jednog oblika proteina, karboksi-peptidaze E, odnosno CPE. Istovremeno su, u okolini Vašingtona, naučnici Nacionalnog instituta za zdravlje i razvoj dece, proučavajući CPE identifikovali isti oblik protein i nazvali ga CPE Delta N.

“Otkrili smo da se i u zloćudnim tumorima nalazi taj protein pa smo počeli zajedno da ga istražujemo kao protein koji ima veze sa rakom”m, kaže lekarka Peng Loh.

Naučnici u Vašingtonu su u jetru laboratorijskih miševa ubacili tkivo uzorka jetre iz Hong Konga i uverili se da je velika verovatnoća da kada je CPE-Delta N prisutan, rak metastazira u roku od dve godine. CPE-Delta N je takođe otkriven u ćelijama raka glave, vrata, debelog creva i dojke, a preliminarni testovi ukazuju da ga možda ima I u ćelijama raka štitne žlezde.

Doktorka Loh kaže da se CPE-Delta N nalazi u čak, možda, 14 vrsta zloćudnih tumora. Naučnici kažu da bi ovo otkriće moglo da izmeni način lečenja, posebno onih čiji je rak u prvom ili drugom stadijumu, a ustanovi se da sadrži protein CPE-Delta N.

“Mislimo da su to pacijenti kojima najviše možemo da pomognemo, jer njima je najverovatnije rečeno da im se rak neće vratiti, pa su prestali sa tretmanom. Tim ljudima možemo spasiti život.”

Studija je objavljena u časopisu “Journal of Clinical Investigation”.

XS
SM
MD
LG