Linkovi

Nova strategija SAD u Egiptu


Svrgnuti egipatski predsednik Hosni Mubarak

Odlazak predsednika Hosnija Mubaraka prošlog petka, izazvao je veliko slavlje u Kairu i celom Egiptu. Obamina administracija se na neki način našla zatečena i upinjala se da sroči odgovor. Ali iza zatvorenih vrata, nadležni procenjuju svoju moguću strategiju prema novom Egiptu.

U četvrtak nije. Ali u petak jeste. Dvadeset četiri sata pošto je rekao da neće da ode, egipatski prdsednik Hosni Mubarak je podneo ostavku. To je izazvalo slavlje na Trgu Tahrir. Ali i ovde, u Vašingtonu. Novost je ostavila Sjedinjenim Državama da procene svoju inostranu politiku.

„Reč tahrir znači oslobođenje. To je reč koja opisuje ono što osećamo u duši kada vapimo za slobodom. Zauvek će nas još više podsećati na egipatski narod.“

To je bila jasna predsednikova poruka posle dvonedeljnog preobrtanja politike Sjedinjenih Država koje su povremeno podržavale učesnike protesta. A povremeno su naginjale prema vladi. Što je frustriralo analitičare i zakonodavce. Eksperti, među kojima je i Halid Elgindi iz Instituta „Brukings“, sada kažu da administraciju čeka mnogo posla.

Predsednik Barak Obama daje izjavu nakon ostavke egipatskog predsednika
Predsednik Barak Obama daje izjavu nakon ostavke egipatskog predsednika

Moraće da nadoknade veliki zaostatak u pogledu sadašnjeg stava prema regionu, jer je situacija potpuno izmenjena. Moraće da formulišu, preurede svoje prioritete na Bliskom istoku i prilagode se ovoj veoma, veoma različitoj stvarnosti na terenu.“

Velika promena za Egipat će biti „slobodni i pošteni“ izbori. Do sada se nije pojavio neki vodeći predsednički kandidat. Među istaknutim glasovima su dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhamed Elbaradej, generalni sekretar Arapske lige Amr Musa i izvršni direktor „Gugla“ Vail Gonim, koga su vlasti više od nedelje držale u pritvoru.

Elgindi kaže da će Egipat – kao najveća i najuticajnija arapska država – postati uzor za region. U tom smislu, važna je i politika Sjedinjenih Država. U nekoliko država, da bi se predupredili neredi, već se sprovode reforme. Iako tvorci američke politike brinu za opstanak egipatsko-izraelskog mirovnog ugovora, Elgindi kaže da demonstranti jednostavno žele bolji život.

„Oni žele da dobiju reč u oblikovanju svoje budućnosti. Žele isto što žele mladi ljudi širom sveta. Ne mislim da to obuhvata i izazivanje rata. A to je ono što bi suštinski značilo poništenje mirovnog ugovora.“

Analitičari kažu da bi egipatski borci za demokratiju i njihov uspeh, mogli da izmene američku strategiju, kaže Stiven Mekilnernej.

„Ove pobune će dovesti do toga da mišljenja naroda u regionu postanu za Sjedinjene Države strateški važnija. Sjedinjene Države su mogle da potcenjuju mišljenje naroda, jer su ga vodile vlade koje nisu demokratski izabrane i koje nisu bile odgovorne za svoje podanike.“

Trideset dugih godina, „promena“ nije bila reč koja se povezivala sa egipatskom politikom. Sada kada jeste, analitičari su nestrpljivi da vide koliko će promena biti duboka. I kako će se prema njoj odnositi Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG