Linkovi

Pionirsko školovanje međuverskih lidera


Hrišćanski, jevrejski i muslimanski studenti zajedno se obrazuju u okviru "Univerzitetskog projekta"
Hrišćanski, jevrejski i muslimanski studenti zajedno se obrazuju u okviru "Univerzitetskog projekta"

U južnoj Kaliforniji, u toku je ambiciozni pokušaj izmene načina obrazovanja sveštenika u Sjedinjenim Državama. Reč je o novom teološkom programu, na kojem se zajedno obrazuju muslimanski, jevrejski i hrišćanski sveštenici.

U učionici na jugu Kalifornije, profesori i studenti iz tri glavne Avramove vere - hrišćanstva, islama i judaizma – proučavaju svete spise, usredsređeni na zajedničke duhovne vrednosti. Ovaj kurs medjuverskog obrazovanja je deo novog poslediplomskog programa na Teološkom fakultetu „Klermont“, u okviru inicijative za zajedničku obuku budućih popova, rabina i imama, na njihovom putu ka teološkim zvanjima.

Mislim da je ovo prvi zajednički program međuverskog razumevanja na svetu.“

Velečasni Džeri Kembel je dekan ovog teološkog fakulteta, na kojem se metodistički sveštenici i teolozi školuju više od veka.

„Hteli bismo da vera bude više izvor mira u svetu, nego konflikta.“

Prvi korak, kaže Kembel, bilo je deljenje teološkog obrazovanja – čime je otvoren put ka ovdašnjem takozvanom „Univerzitetskom projektu“. To je kolegijum u kojem su Teološki fakultet „Klermont“, Kalifornijska akademija za jevrejsku religiju i Islamski centar u južnoj Kaliforniji. Projekat je još u povoju. Studenti iz „Klermonta“ i Jevrejske akademije sada mogu da biraju predmete u obe škole. Iduće jeseni, na „Klermontu“ treba da počnu tri poslediplomska islamska programa, što će privući dodatni broj muslimanskih studenata.

Iako još nema posebnu katedru za islam, „Klermont“ planira da pomogne u razvoju islamskog centra, nadajući se da će se na njemu otvoriti i program za obuku imama – kao prvi takav program u Sjedinjenim Državama. I dok se „Univerzitetski projekat“ razvija, povećavaće se i njegova raznolikost. Osnivači se nadaju da će ovaj multireligijski poduhvat da obuhvati i druge vere poput hinduizma i budizma. Rabin Mel Gotlib je predsednik i dekan Kalifornijske akademije za jevrejsku religiju.

"Univerzitetski projekat", kako se očekuje, naročito će biti važan za muslimansku zajednicu
"Univerzitetski projekat", kako se očekuje, naročito će biti važan za muslimansku zajednicu

„Ne možete istinski da poštujete i poznajete ljude, ukoliko ne učite sa njima, ukoliko ne uspostavite odnose sa njima i dok nemate jasnu ideju o njihovim tradicijama, umesto da ih posmatrate kao stereotipe ili kategorišete na osnovu straha ili neznanja.“

„Univerzitetski projekat“ će biti posebno važan za muslimansku zajednicu, kaže Džihad Turk, direktor Odseka za verske poslove u Islamskom centru južne Kalifornije.

Muslimanska zajednica će imati najveću korist od ovog ‘Univerzitetskog projekta’, jer su američki muslimani u najvećoj meri neshvaćeni. Naravno, svi učesnici će od toga imati korist, jer će američko društvo u celini biti bolje obavešteno.“

Za studenta druge godine, Emrisa Stetona, „Univerzitetski projekat“ odslikava pluralističku prirodu Sjedinjenih Država.

Međuverski, multireligiozno, raznovrsno, koju god reč da upotrebite, to će biti svet u kojem živimo i pripremamo se da se u tom kontekstu osećamo ugodno i da u tome budemo kompetentni što je, verujem, veoma važno.“

Svakako, u Američkom društvu postoje određene verske tenzije. Na primer, spor koji je izbio prošle godine zbog plana za izgradnju islamskog centra i džamije u Njujorku, u blizini mesta na kojem se do 11. septembra 2001, nalazio Svetski trgovinski centar. Ili uzbuna oko najave jednog pastora sa Floride da će da spali primerke „Kurana“ na godišnjicu tih napada.

Velečasni Kembel ističe da, bez obzira na druge moguće probleme u budućnosti, učenje načina na koje oni mogu da se prevaziđu donosi – kako se izrazio - „napredak istorije“.
Kembel i njegovi saradnici se nadaju da će „Univerzitetski projekat“ ojačati veru svakog pojedinca i kroz medjusobno poštovanje i razumevanje ojačati Ameriku.

XS
SM
MD
LG