Linkovi

Protesti u Egiptu ne jenjavaju

  • George Putic

Demonstranti na kairskom trgu Tahrir sa transparentom na kome piše "Narod zahteva uklanjanje režima"

U sukobima policije i demonstranata na jugozapadu Egipta poginula je najmanje jedna osoba, a nekoliko ranjeno. Prema izveštaju Ujedinjenih nacija, od početka nemira 25. januara ubijeno je 300 ljudi u Egiptu.

U današnjim sukobima u području Nove doline nekoliko demonstranata je ranjeno vatrenim oružjem. Nasilje je izbilo dok hiljade demonstranata i dalje okupira kariski trg Tahrir, kojima su se pridružile nove pristalice zahtevajući odlazak predsednika Hosnija Mubaraka, koji vlada već gotovo 30 godina.

Egipatski potpredsednik Omar Sulejman danas je upozorio da vlada neće tolerisati trajne antivladine demonstracije na glavnom kairskom trgu, gde je broj učesnika juče iznosio nekoliko stotina hiljada ljudi. Egipatska državna novinska agencija MENA prenela je izjavu potpredsednika Sulejmana koji je rekao da kriza izazvana 16-dnevnim protestima protiv predsednika Mubaraka na trgu Tahrir, mora da se okonča.

Isti izvor navodi da je Sulejman rekao grupi novinskih urednika da prisustvo antivladinih aktivista i izveštača satelitskih TV stanica na trgu ometa svakodnevni život i obeshrabruje Egipćane da se vrate na posao. On je optužio satelitske televizijske stanice da vređaju Egipat, ali nije naveo nikoga posebno.

Sulejman je takođe navodno rekao da vlada ne želi da u odnosima sa egipatskim društvom koristi policijske metoda i da nastoji da dijalogom pronađe rešenje za zahteve demonstranata.

Neki aktivisti već drugi dan protestuju ispred zgrade parlamenta, samo nekoliko blokova od trga Tahrir. Oni zahtevaju ostavke članova parlamenta izabranih na prošlogodišnjim izborima, za koje kažu da su bili namešteni.

U međuvremenu, predsednik Mubarak, koji je rekao da se neće kandidovati za predsednika u septembru, razgovarao je danas o protestima sa ruskim ambasadorom u Kairu Aleksandrom Sultanovom.

Potpredsednik Omar Sulejman juče je saopštio da je Mubarak izdao dekret kojim se osniva odbor za pripremu nacrta ustavnih reformi i, takođe, odbor koji će da nadzire njihovo sporovođenje. Reforme treba da ublaže propise za kandidovanje za predsednički položaj i ograniče broj mandata, što su ključni zahtevi egipatske opozicije. Sulejman je saopštio da je Mubarak formirao i treći odbor koji bi trebalo da istraži prošlonedeljne smrtonosne sukobe predsednikovih pristalica i protivnika na prestoničkom trgu Tahrir. Potpredsednik Sulejman je u nedelju vodio razgovore bez presedana sa predstavnicima nekoliko opozicionih grupa, ali ne i sa predstavnicima demonstranata.

XS
SM
MD
LG