Linkovi

Prekinuti razgovori dve Koreje


Severnokorejska vojna delegacija prilikom dolaska na razgovore sa Južnom Korejom u pograničnom selu Panmundžom

Južna Koreja je saopštila da su dvodnevni razgovori sa severnom Korejom o vojnim pitanjima prekinuti bez ikakvog sporazuma, što je umanjilo nade u poboljšanje odnosa između dva suseda.

Jedan funkcioner južnokorejskog Ministarstva odbrane izjavio je za Glas Amerike da su predstavnici Severne Koreje danas popodne napustili razgovore koji su se održavali u pograničnom selu Panmundžom. Cilj razgovora bilo je ugovaranje sastanka viših vojnih funkcionera koji su trebali da diskutuju o zategnutosti nastaloj posle severnokorejskog artiljerijskog napada u novembru na jedno južnokorejsko ostrvo.

Funkcioneri nisu dali nikakvo objašnjenje za prekid razgovora ali su izjavili da su predstavnici Severne Koreje, tokom razgovora juče i danas, odbacivali dva južnokorejska uslova za održavanje razgovora na višem nivou.

Južna Koreja insistira da Pjongjang mora najpre da se izvini za granatiranje ostrva Jonpjong, 23. novembra, i prizna odgovornost za potapanje južnokorejskog ratnog broda Čeonan, u martu prošle godine. Severna Koreja odbacuje da je imala bilo kakvu ulogu u potapanju pomenutog broda, dok za granatiranje Jonpjonga tvrdi da je bilo isprovocirano akcijama Južne Koreje.

Ovonedeljni razgovori bili su prvi direktan kontakt između dve zemlje od novembarskog incidenta.

XS
SM
MD
LG