Linkovi

Obama: Vreme za ulaganje u SAD


Predsednik američke Trgovinske komore Tomas Donahju i predsednik SAD Barak Obama
Predsednik američke Trgovinske komore Tomas Donahju i predsednik SAD Barak Obama

Predsednik Barak Obama je na današnjem skupu u američkoj Trgovinskoj komori naglasio da je sada „vreme za ulaganje u Ameriku“. On je objasnio da kompanije poseduju rezerve gotovine u iznosu od dve hiljade milijardi dolara.

Okupljenim poslovnim liderima, predsednik je rekao da je vreme „da uđu u igru“ i ulože novac u širenje kompanija i fabrika i otvaranje novih radnih mesta, da bi se odgovorilo na povećanu potražnju. Predsednik je obećao da će raditi više na smanjenju poreza i propisa da bi olakšao rast biznisa.

On je takođe podsetio prisutne na napore koji se ulažu u povećanje kvalifikacija potencijalnih radnika i širenje poslovne infrastrukture neophodne za dopremanje roba i informacija na tržište. Obama je rekao da za uzvrat, kompanije treba da misle o svojim obavezama prema zemlji.

Gajtner u Brazilu

Američki sekretar za finansije, Timoti Gajtner, u međuvremenu je izjavio je da su Brazil i Sjedinjene Države suočeni sa ekonomskim izazovima država koje veštački održavaju nisku vrednost svojih valuta. Tokom jednodnevne posete Brazilu, Gajtner nije direktno pomenuo Kinu, ali Sjedinjene Države govore da je kineska valuta veštački potcenjena.

Gajtner je objasnio da je i Brazilu i Sjedinjenim Državama potrebna uravnotežena globalna ekonomija koja bi dopustila brži rast. Gajtner je doputovao u Brazil da bi pojačao bilateralne odnose i razgovarao o poseti predsednika Obame idućeg meseca.

XS
SM
MD
LG