Linkovi

Rusija obećava odmazdu


Ruski građani polažu cveće u znak žalosti za poginulima u samoubilačkom napadu na aerodrom Domodedovo, u Moskvi
Ruski građani polažu cveće u znak žalosti za poginulima u samoubilačkom napadu na aerodrom Domodedovo, u Moskvi

Ruski lideri obećavaju da će se osvetiti za jučerašnji samoubilački bombaški napad na najvećem od moskovskih aerodroma, u kome je ubijeno 35, a ranjeno najmanje 110 ljudi.

Predsednik Dmitrij Medvedev je danas izjavio da odgovorni za napad na prometnom aerodromu Domodedovo "moraju biti likvidirani".

"Mislim da je svima u ovoj sobi potpuno jasno da moramo da uradimo sve da pronadjemo, razotkrijemo i dovedemo pred sud bandite koji su počinili ovaj zločin – a njihove strukture, ma koliko se dobro krili, moraju da budu likvidirane.“

Premijer Vladimir Putin rekao je da je "odmazda neizbežna".

Predsednik Medvedev je takođe oštro kritikovao propuste koji su omogućili bombaški napad, rekavši da je bezbednost na pomenutom aerodromu "u stanju anarhije". On je naredio uvođenje vanrednih mera bezbednosti na svim ruskim aerodromima i železničkim stanicama.

Uprava aerodroma Domodedovo odbacila je optužbe za propuste.

Uprava ne smatra da snosi bilo kakvu odgovornost za jučerašnju eksploziju, jer su sprovedene sve neophodne mere u sferi aerodromske bezbednosti. Aerodrom je odgovoran samo za bezbednost avijacije i u tom smislu su sve mere bile na delu i sprovodjene u skladu sa našim zakonskim obavezama", izjavila je Jelena Galanova, predstavnica za štampu aerodroma Domodedovo.

Očevici kažu da je eksploziju možda izazvao jedan čovek koji je viđen kako sa koferom ulazi u područje za preuzimanje prtljaga. Državna novinska agencija RIA Novosti navodi izjavu jednog pripadnika snaga bezbednosti koji je rekao da je u pratnji pomenutog muškarca možda bila jedna žena koja mu je pomogla u napadu.

Ruske vlasti saopštile su da je eksplozija snimljena bezbednosnim kamerama i da vlasti tragaju za trojicom muškaraca.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali novinska agencija Interfaks navodi jedan izvor snaga bezbednosti koji je rekao da je pronađena bombaševa glava.

Svetski lideri oštro su osudili taj napad. Američki predsednik Barak Obama nazvao ga je "zgražavajućim," dok je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun rekao da je "užasnut".

Srpski državljanin medju povredjenima

Među više od 110 povređenih nalazi se i Srbin Milorad Miljković, koji je smešten u jednu od moskovskih bolnica sa prelomom ruke i povredama od šrapnela. Njega je u bolnici posetio srpski konzul u Moskvi, Milan Milošević. U razgovoru za srpski servis Glasa Amerike, konzul Milošević je rekao da je Miljković operisan i da se oseća dobro. Sa njim je i njegova supruga Gorica, koja je u Moskvu doputovala u vreme napada. Lekari kažu da će Miloševiću možda bidi potrebna još jedna operacija, iduće nedelje, pre nego što bude mogao da bude pušten kući.

XS
SM
MD
LG