Linkovi

Ograničen ribolov u Kaliforniji


U pojedinim područjima ribolov će biti u potpunosti zabranjen
U pojedinim područjima ribolov će biti u potpunosti zabranjen

Kalifornija počinje da sprovodi plan kojim se zabranjuje ili ograničava ribolov u mnogim delovima državnih okeanskih voda. Država sprovodi plan u etapama, podelivši morsku obalu na četiri područja, plus peto koje obuhvata Zaliv San Franciska.

Na zapadnoj obali Sjedinjenih Država, u toku je sezona lova na rakove i na kraju dugog dana, ribarski brodići natovareni ovim ljuskarima, vraćaju se sa otvorenog Pacifika u San Francisko. Za Eda Tavasijeva, dan je bio uspešan. Izvukao je 390 kilograma „dangneskih“ rakova iz vrša koje je postavio ispred mosta Goldn gejt. Tavasijev međutim kaže da je zabrinut da će kalifornijski novi plan za okeanske rezervate uskoro da mu smanji ulov.

„Dođete do toga da se pitate da li je ovaj ribolov i dalje isplativ? Da li mi se isplati da isplovjavam i ulovim šaku ribe?“

Na brojnim područjima kalifornijske obale, planom za rezervate ulov će se ili ograničiti, ili će ribolov biti potpuno zabranjen. Borci za zaštitu životne sredine kažu da ta zaštita marinskih područja ima suštinski značaj zbog prekomernog ulova ribe, razvoja obalskog područja, zagađenja i klimatske promene.

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i zemljoradnju, procenjuje da je više od 70 odsto ribljih vrsta u svetu ili potpuno iskorišćeno ili iscrpljeno. Kalifornija sebe smatra predvodnicom globalne zaštite života u moru, a Ken Vajzmen je izvršni direktor kalifornijskog Inicijalnog dekreta za zaštitu morskog života.

Postoje veliki rezervati i specifični rezervati u Floridi ili Novom Zelandu, ali nikada ranije nismo obuhvatili celu mrežu, kojom je cela zemlja povezana duž svih 1200 milja obale i po tome je ovo zaista jedinstveno. Mislim da će se time uspostaviti trend i da ćemo imati zdraviji okean.“

Posebni nadzornici će sprovoditi ograničenje ribarenja u osiromašenoj državi. Na površinu okeana neće biti postavljane oznake ili plovci koji će obeležavati granice. Ribari i svi ostali, moraće da čitaju obaveštenja ili koriste sistem za globalno pozicioniranje da bi ostali izvan zaštićenih područja. A ribama tehnologija neće biti potrebna, kaže biolog Stiven Vajsberg, iz kalifornijskog Saveta za zaštitu okeana.

„Posle izvesnog vremena, riba će naučiti gde su granice i stvarno ćete videti da se zadržava u bezbednim zonama.“

Dok se kalifornijski ribari pripremaju da pređu na druga lovišta, naučnici planiraju da nadziru rezervate i vide koliko su efikasni, odnosno da li omogućuju morskim organizmima da bujaju i razmonžavaju se i da li obnavljaju zdravlje okeana.

XS
SM
MD
LG