Linkovi

Nemiri u Tunisu


Demonstranti u Tunisu palili su danas postere sa likom svrgnutog predsednika Ben Alija

Komandant tuniskih oružanih snaga, general Rašid Amar, upozorio je da bi "vakuum u vlasti" mogao da vrati diktaturu, dok u zemlji raste pritisak na prelaznu vladu.

Stotine ljudi izlazile su proteklih dana na ulice zahtevajući da se funkcionerima koji su učesvovali u administraciji bivšeg predsednika Zina El Abedina Ben Alija ne dozvoli da učestvuju u novoj vladi.

Policija u Tunisu danas je ispaljivala suzavac pokušavajući da razbije demonstracije, održavane ispred sedišta premijera.

General Rašid Amar obećao je da će vojska štititi, kako je rekao "revoluciju" i upozorio da bi zahtev za vakuum u politici mogao da naškodi novoj vladi. Amar je popularan u Tunisu zbog toga što je odbio da podrži ugušivanje protesta koje je tražio Ben Ali.

U međuvremenu u Francuskoj, kancelarija pariskog državnog tužioca objavila je da je otvorila istragu o imovini koji Ben Ali ima u Francuskoj. Tunižani tvrde da je bivši predsednik tokom 23-godišnje vladavine opljačkao bogatstvo zemlje.

Ranije ovog meseca Ben Ali je pobegao iz zemlje kada su izbili nemiri zbog visoke nezaposlenosti i cena hrane.

Takođe danas, privatna tuniska Televizija Hanibal saopštila je da je policija oslobodila njenog vlasnika Narbija Nasru. Nasra je rođak supruge svrgnutog predsednika, a uhapšen je juče pod optužbom za izdaju. Takođe su uhapšeni bivši predsednikov portparol, Abdelaziz Ben Dia i predsednik Senata, Abdala Kalel.

Vlasti su saopštile da je u nasilju ubijeno najmanje 78 ljudi, dok funkcioneri Ujedinjenih nacija procenjuju da je poginulo možda čak i stotinu.

XS
SM
MD
LG