Linkovi

Američka stelt tehnologija u Kini


Kineski lovac prvi put je viđen prilikom probnog leta, 7. januara u Čengduu
Kineski lovac prvi put je viđen prilikom probnog leta, 7. januara u Čengduu

Međunarodni mediji nagađaju da je Kina možda saznala kako se proizvode avioni, teško vidljivi za radare, delimično zahvaljujući proučavanju delova američkog stelt lovca, oborenog u Srbiji 1999. godine.

Pomenuti američki avion tipa F-117 najthok, pogođen raketom ruske proizvodnje tokom bombardovanja Srbije, jedini je avion teško vidljiv za radare koji je ikada oboren.

Agencija Asošijeted pres navodi izjavu načelnika Generalštaba hrvatskih oružanih snaga u to vreme, admirala Davora Domazeta-Lose, koji je rekao da su kineski agenti boravili u području u kojem je pao oboreni avion i da su kupovali njegove delove koje su lokalni stanovnici pokupili kao suvenire.

Domazet-Loso, koji je te informacije bazirao na izveštajima hrvatske obaveštajne službe, rekao je Asošijeted presu kako veruje da su kineski inženjeri iskoristili te delove kako bi ušli u tajne stelt tehnologije.

Kina je prvi put izvršila probu svog stelt lovca ranije ovog meseca, toko posete američkog sekretara za odbranu Roberta Gejtsa Pekingu.

XS
SM
MD
LG